Lang venteliste: Knallertkørekort til 15-årige hitter

Aldersgrænsen for at erhverve kørekortet er netop blevet sat ned fra 16 år til 15 år. Rådet for Sikker Trafik advarer mod, at den lavere aldersgrænse vil betyde, at flere unge dør i trafikken.

På Hjørring Ungdoms Skole har knallertunderviserne travlt. 150 unge står lige nu på venteliste for at få et knallertkørerkort. På andre ungdomsskoler i Nordjylland er billedet det samme. For et knallertkørerkort er lig med mere frihed, når man er 15 år.

- Det bliver meget nemmere for mig at komme rundt, fordi jeg bor langt væk. Det er ret træls at cykle hele tiden, hvis ens forældre ikke kan køre, siger 15-årige Kristina Nielsen, der lige nu er i gang med at tage knallertkørerkort på Hjørring Ungdomsskole.

Hos Rådet for Sikker Trafik er begejstringen for knallertkørekort til 15-årige dog til at overse.

- De 15-årige er meget overmodige og nogle gange føler de sig næsten udødelige. At sætte dem op på det farligste køretøj, man kan forestille sig, det er altså en grim cocktail, siger administrerende direktør hos Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller.

Fra 1971 til 1980 blev aldersgrænsen for knallertkørsel sænket fra 16 år til 15 år. Det afskaffede man igen, fordi det ifølge Rådet for Sikker Trafik førte til en femdobling af trafikulykker blandt 15-årige. Det frygter rådet nu vil gentage sig.

quote De 15-årige er meget overmodige og nogen gange føler de sig næsten udødelige. At sætte dem op på det farligste køretøj man kan forestille sig, det er altså en grim cocktail.

Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør, Rådet for Sikker Trafik

- Fra man er 15 år til man bliver 16 år sker der en del i de unges hoveder. Der sker rigtig meget i forhold til den modenhedsproces, man har. Der findes jo alternativer i form af elcykler og meget andet. Så vil de unge også holde sig i god form, så måske skal de unge bare købe en elcykel, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Det har Kristina Nielsen ikke tænkt sig.

- Der er nok flere der vil komme til skade, men man kan jo køre lige så meget galt på en cykel, hvis der er en bil, der kører ind i en, siger hun.

I modsætning til i 1970'erne, så skal man i dag have 30 timers knallertundervisning og et førstehjælpskursus, før man kan gå op til den teoretiske og praktiske prøve. Derfor er Kristinas underviser ikke bekymret.

- De får jo en god undervisning. Tidligere fik de jo ikke undervisning, men det får de nu, og så bliver de også gode knallertkørere. Jeg er ikke bange for at slippe dem ud i trafikken, siger knallertunderviser John Stenbak.

Rådet for Sikker Trafiks råd til forældre

  • Vurdér, om dit barn er modent nok til at køre knallert allerede som 15-årig. Hvis din søn eller datter generelt har problemer med at handle impulsivt og ikke respektere aftaler, så bør han eller hun nok vente lidt med at melde sig til køreundervisningen.
  • Tal med din søn/datter om, at du forventer, at han/hun overholder reglerne i trafikken. Mange knallertulykker sker på grund af for høj fart, uopmærksomhed og/eller alkohol. Skaderne bliver ofte alvorlige på grund af manglende hjelm. En alvorlig ulykke kan give mén resten af livet.
  • Fortæl dit barn om konsekvenserne hvis man overtræder loven: anden gang man bliver taget på en tunet knallert, bliver den konfiskeret af politiet. Og man får den ikke igen! Ulovlig knallertkørsel kan desuden betyde, at man får udskudt muligheden for at tage kørekort til bil med 6 måneder eller mere. Det kan få konsekvenser, hvis din søn eller datter fx skal have en læreplads, hvor det forventes, at man har kørekort.
  • Fortæl at politiet har et effektivt udstyr til at måle, hvor hurtigt knallerten kan køre.
  • Kontrollér med jævne mellemrum, at knallerten er lovlig. Hvis den er ulovlig, så tag nøglerne.
  • Husk, at mange unge sætter pris på og respekterer forældre, der viser interesse og omsorg og sætter grænser.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland