Lang ventetid på køreprøver koster elever tusindvis af kroner

Det er nærmest nemmere at vinde i Lotto end at booke tid til en køreprøve. Sådan lyder den kontante kritik fra en nordjysk kørelærer.

Stine Thier-Andersen er lige nu en sjælden type køreskoleelev. Modsat mange andre køreskoleelever i Nordjylland lige nu, har hun nemlig fået en dato for den forhåbentlig sidste tur i skolevognen.

- Jeg har jo været en af de heldige, som virkelig hurtigt har fået en køreprøve - selvom det er en måned siden, jeg tog min teoriprøve, siger hun.

Landet over har der i månedsvis været massive problemer med at kunne booke køreprøver nok. En problemstilling, Stines kørelærer efterhånden kender til hudløshed.

- De fleste elever kommer til at vente en måned til halvanden, før de kan få en køreprøve, siger Kenneth Christensen, der er kørelærer ved Henriks Køreskole i Aalborg.

Med ventetiden følger også udgifter til ekstra køretimer. Det koster typisk køreskoleeleverne 600 kroner per lektion to gange om ugen, indtil de kan komme til køreprøve.

- Hvis ikke man har sparet nok op, så kan man jo risikere, at man ikke kan få sit kørekort, og det er jo bare pisseirriterende, at man skal bruge 600 kroner af ens egne penge, som man kunne have været foruden, siger Stine Thier-Andersen.

Forsøger at finde løsning

Færdselsstyrelsen overtog forvaltningen af køreprøver i oktober 2021, og ifølge Kenneth Christensen har det lige siden været et problem for kørelærerne, at de ikke kan booke det nødvendige antal køreprøver hos Færdselsstyrelsen.

- Førhen, da det var politiet, som stod for det, rykkede de bare flere betjente ind fra færdselsafdelingen og afholdt flere køreprøver. Så der var aldrig den her lange, lange ventetid, som der er nu, siger kørelæreren.

Et andet sted i Aalborg kan Markus Patrick Pedersen også tale med om problematikken. Han har været færdig med teori og lovpligtige køretimer i over en måned, men har stadig ingen udsigt til en dato for en køreprøve.

- Man er klar til at starte det her fine kapitel og kunne fragte sig fra a til b, men de kan ikke finde nogle tider til os, siger han.

I et skriftligt svar til TV2 Nord siger den ansvarlige vicedirektør hos Færdselsstyrelsen, Brian Paust Nielsen:

- Vi anerkender, at kørelærere og elever oplever udfordringer i forhold til behovet for køreprøver. Derfor har vi stort fokus på at løse udfordringerne (…). De bedste løsninger finder vi sammen med kørelærerbranchen ud fra et fælles mål om at sende sikre bilister ud på vejene.

Ifølge Kenneth Christensen skal en del af løsningen findes ved for eksempel at omskole kørelærere til prøvesagkyndige.

Hvorvidt problemet snart bliver løst, står dog stadig hen i det uvisse. Sikkert er det dog, at Stine Thier-Andersen har kurs mod sin køreprøve om præcis en uge.

- Jeg er lidt nervøs for, at jeg ikke består, for så skal jeg jo vente en måned mere, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland