Langsomt internet truer erhvervslivet

04:32

Foto: Iben Hedemann

1 af 2

Langsomt internet er en trussel for erhvervslivet flere steder i Nordjylland. Der er alt for dårlig forbindelse, og det volder store problemer for landbrug og virksomheder i Vendsyssel.

Moderne landbrug kræver, at man hurtigt kan gå på internettet. Men dækningen i området ved Vodskov, hvor Harry Pedersen bor, er så ringe, at det nærmest er umuligt.

- Det kan vi ikke leve med. Vi får jo det hele på nettet i dag - ansøgninger om hektarstøtte og indberetninger til EU. Og der tager det jo længere tid, siger Harry Pedersen, der er deltidslandmand.

Malkerobotter, droner, markrobotter og førerløse traktorer, der styres ved hjælp af internettet, er fremtiden i landbruget - men udviklingen går i stå de områder i Vendsyssel, hvor internetforbindelsen er håbløst langsom. Landbonord hører ofte frustrationer fra landmænd.

- Det er et stort problem mange steder. Det gør jo, at vi ikke kan udvikle bedriften. Og står vi stille og kan ikke udvikle den, jamen så dør det danske landbrug lige så stille - og det gør de andre virksomheder sådan set også. Med mindre man har lommen fyldt med penge, så er der lang vej til hurtig IT, siger Formand for LandboNord, Niels Vestergaard Salling.

Få hundrede meter fra Harry Pedersen bor Mikkel Trane. Han har også døjet med dårlig dækning. Han har nu taget konsekvensen, og har for egen regning fået fibernet gravet ned. Det har kostet ham flere hundrede tusinde kroner, men havde han ikke gjort det, ville familien være nødt til at flytte.

- Vi var i en situation, hvor vi blev nødt til at gøre et eller andet, hvis vi vil drive virksomhed herfra, hvor vi bor. Så blev vi nødt til at tage sagen i egen hånd og betale det, det kostede at få etableret vores egen fiberforbindelse, siger Mikkel Thrane, der er indehaver af Thrane Erhverv.

Teleselskaberne bestemmer selv, hvor de stiller deres master. Men de to naboer kan ikke forstå, at man i Vodskov - små 20 kilometer fra Aalborg - ikke kan komme på internettet på almindelig vis.

- En landmand, der skal flere hundrede tusinde kroner for at få bredbånd - ja, det er ikke alle, der kan, siger Harry Pedersen

LandboNord vil nu sammen med det nordjyske erhvervsliv og kommunerne tage kontakt til staten for at kræve en forbedring af internettet i Vendsyssel.

Forsiden lige nu