Per Larsen og hans øvrige tre Konservative-kolleger i Regionsrådet var så utilfredse med udspillet til 2020-budgettet, at de alle ikke at stille deres mandater til rådighed.

Per Larsen om regions-budget: - Vi er slet ikke blevet lyttet til

Ifølge Per Larsen (Kons.) kommer hospitalerne i Hjørring og Frederikshavn til at lide under, at de ikke får tilført de millioner, der ellers var planen siden foråret.

Mens alle de øvrige partier i Regionsrådet underskrev det endelige budgetforlig for Region Nordjyllands økonomi i 2020, stod ét parti måbende på sidelinjen og så til.

Regionsrådsmedlem for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, lufter sine frustrationer i et Facebook-opslag fredag morgen. 

Hos Det Konservative Folkeparti kunne de fire medlemmer af Regionsrådet ikke genkende de planer for regionshospitalerne i Hjørring og Frederikshavn, som var blevet lagt i de sidste timer af forhandlingerne.

Derfor valgte Per Larsen torsdag aften at forlade forhandlingerne. Nu fortæller han i detaljer hvorfor, til TV2 Nord - i forlængelse af hans opslag på sin egen Facebookside.

- Jeg ved ikke, hvad der sker. Den her brik har været med hele vejen i en lang proces, og først til slut bliver hele brikken fjernet. Det er skuffende. Jeg ved simpelthen ikke, hvad der er sket, siger Per Larsen.

Ifølge Per Larsen (Kons.) har der siden foråret været snak om, at regionshospitalerne i Hjørring og Frederikshavn skulle tilføres flere opgaver end i dag - for mere end 11 millioner kroner.   

- Både i Hjørring og Frederikshavn havde man på sygehusene haft en forventning om, at de vil blive tilført flere opgaver og dermed udvide deres kapacitet. Det er lige pludselig fornfurtige ting, der så glider af hænde, det er ærgerligt. Hvis man ikke sørger for, at der er spændende opgaver og aktiviteter ude lokalt, og man har et levende sygehus, bliver det endnu mere vanskeligt at drive det, siger han og slår fast:

- Vi er slet ikke blevet lyttet til. 

Regionshospital Nordjylland består af sygehusene i Hjørring, Frederikshavn og Thisted samt Neuroenhed Nord og Skagen Gigt- og Rygcenter.

01:08

Per Larsen er ærgerlig over, hospitalet i Hjørring ikke er højere prioriteret i regionens budgetaftale for 2020.

Luk video

Formand: - Klap lige hesten

Regionsrådets formand Ulla Astman (Soc.dem.) kan ikke følge kritikken fra Per Larsen (Kons.). Hun mener, at de øvrige hospitaler ville lide under, hvis regionshospitalerne i Hjørring og Frederikshavn skulle tilføres så betydelige opgaver, som Per Larsen og Konservative havde lagt op til.

Hospitaler i Nordjylland

Aalborg Universitetshospital (AUH): Hovedsæde i Aalborg. Har derudover funktioner i Hobro, Farsø, Thisted, Frederikshavn og Hjørring.

 

Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU): Hovedsæde i Aalborg. Er endnu ikke færdigbygget.

 

Regionshospital Nordjylland: Hovedsæde i Hjørring. Har derudover funktioner i Brønderslev, Dronninglund, Frederikshavn, Hjørring, Læsø og Skagen.
 

Psykiatrien: Hovedsæde i Aalborg. Har derudover funktioner i Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring og Thy-Mors.
 

Kilde: Region Nordjylland
 

- Vi vil rigtig gerne udvikle hospitalerne i Vendsyssel, men det skal tænkes ind sammen med de øvrige hospitaler. Vi vil ikke lave store besparelser på de andre hospitaler or at tilgodese udviklingsønsker i Hjørring, siger hun og understreger, at hospitalet i Hjørring allerede er tilgodeset i budgettet.

- De får flere scanninger på kræftområdet i Hjørring, og de får en permanent lægebil i hjørring. Så man kan ikke sige, at vi ikke har tilgodeset regionshospitalerne. Vi har bare sagt 'klap lige hesten', siger Ulla Astman.

Per Larsen anerkender, at der er vist gode takter i det færdige budget - at regionshospitalet i Thisted i budgettet får tilført en ny akutlægebil, psykiatrien får et to-cifret millionbeløb, og så får lægerne mulighed for at videreuddanne sig endnu mere.

Nyt at stå udenfor 

Det er første gang, Det Konservative Folkeparti står uden for Region Nordjyllands budgetaftale. Det ærgrer Per Larsen.

- Det er altid skønnest, når der er enighed om linjerne, og det er der langt hen ad vejen. Men lige nøjagtig dén her er et kardinalpunkt, og det var slet ikke til forhandling, at der kunne ske noget. Hvis ikke vores fire manadater kan bruges, så er det sådan, det er, siger han.

Også Regionsrådsformand Ulla Astman (Soc.dem.) er ærgerlig over, at underskriften fra ét parti mangler på det endelige dokument.

- Jeg har tidligere oplevet Konservative som et parti, der gerne vil tage ansvar. Det vil de så ikke denne gang. VI har ellers et budget, der rummer udvikling og er sikker på at skabe arbejdsro og sikker drift. Det er mærkværdigt, men det er deres eget valg. Der er gået lige lovligt meget postnummer-tænkning i dét, siger hun.