Foto: Daniel Mikkelsen

Ledige i klemme i praktikken

Mange ledige kommer i problemer i virksomhedspraktik, når de er i aktivering, fordi virksomhederne ikke er forpligtet til at tilbyde en stilling efter endt praktik. Derfor føler de ledige sig misbrugt, når de bruges som gratis arbejdskraft.

Ledige er utilfredse med den virksomhedspraktik de bliver sendt i. Her skal de nemlig arbejde gratis i 13 uger uden nogen garanti for at få tilbudt job efterfølgende. Arbejdsmarkedsforsker forstår de lediges frustrationer og giver politikerne og kommunerne skylden.

Ruben Hansen fra Brønderslev er en af de ledige, som står og skal i virksomhedspraktik i 13 uger henover sommeren. Til september starter Ruben på en ny uddannelse og derfor skal han i mellemtiden iaktivering.

- Det har jeg det ikke særlig godt med. Jeg føler det er komplet spild af min tid, fordi jeg lærer ingenting af det, siger Ruben Hansen.

Ruben Hansen henvendte sig i sidste uge til Jobcentret i Brønderslev, som med det samme sendte ham i aktivering. Han er tidligere driftsleder i et vagtselskab, og har en fortid som selvstændig med over 100 ansatte. Alligevel kan han de næste 13 uger se frem til at arbejde med blandt andet rengøringsarbejde, hvilket ligger langt væk fra de kompetencer han har tilegnet sig gennem sit arbejdsliv.

- Det er hul i hovedet. Jeg føler direkte, at jeg bliver nedkvalificeret i stedet for opkvalificeret, siger Ruben Hansen.

Professor ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, kan godt forstå Ruben Hansens utilfredshed. Han mener de ledige bliver misbrugt af arbejdsmarkedet.

- De bliver misbrugt i den forstand, at der ikke er en tillid til, at de har noget at komme med. At de har kvalifikationer. De har en erfaring. De har jo en lang arbejdsmarkedserfaring - og det bliver der ikke taget hensyn til. De bliver sat til noget, hvor de faktisk bare fungerer som gratis arbejdskraft, siger Henning Jørgensen.

Ifølge Henning Jørgensen er det politikernes ansvar, men kommunerne bærer også sin del af ansvaret.

- De (kommunerne red.) har altså ikke evnet, at komme hen og få sat et nyt indhold, der virkelig er træfsikkert, og som bringer resultater.