Ledige: Jobsøgningskurser er meningsløse

Samfundet spilder masser af penge på elendig aktivering af arbejdsløse. Det mener Lau Aaen fra Aalborg, der selv har været turen igennem. På kort tid er han blevet landskendt for en blog hvor han skriver om sit jobsøgningskursus i Aalborg.

Lau Aaen læser op af sit kursusmateriale. Han har lært rigtig meget om kropssprog på sit 4-ugers jobsøgningskursus. Ting, han godt mener han vidste i forvejen.

- Jeg lærte, at man ikke må stirre aggressivt  til en jobsamtale og at det er en god ide at smile. Det var så sjovt, at jeg flere gange måtte gå udenfor og grine. Det var så håbløst og grotesk, siger Lau Aaen til TV2/Nord.

Lau Aaen er nyuddannet kandidat i statskundskab. Det er hos det private firma Integro i Aalborg, at han har fået jobsøgningskursus. Firmaet er hyret af Aalborg Kommunes jobcenter. 

- I den sammenhæng du præsenterer det der, så er det selvfølgelig ikke det en arbejdsløs akademiker skal bruge sin tid på overhovedet, siger Peter Thomsen, jobcenterleder i Aalborg til TV2/Nord.

- Hvis det er det de lærer og det der stadig gælder, så skal det selvfølgelig stoppes, men det er altså ikke det vi får at vide igennem de evalueringer vi laver. Der bliver der fremhævet, at man lærer om hvor man søger job, hvordan man skriver en ansøgning og hvordan man laver et netværk.

Peter Thomsen understreger, at han mener Integro gør et godt stykke arbejde.

I kursusmaterialet står der også hvordan man opretter en hotmail, hvordan man kender forskel på 0 og o på tastaturet og hvordan man giver det bedste håndtryk.

- Jeg synes, at det er fint der bliver stillet krav til de ledige, og et jobsøgningskursus kan sikkert være rigtig godt. Men man skal bruge samfundets penge ordentligt, og man sørge for at de her kurser har en ordentlig kvalitet, siger Lau Aaen. 

Efter at Lau Aaen er begyndt at skrive om sine oplevelser på dagpengeland.dk har han fået hundredevis af mails fra arbejdsløse, der har oplevet noget lignende. Og hans fagforening langer også ud efter de såkaldte private andre aktører.

- Hvis man kigger på den gennemsnitlige jobeffekt af indsatsen hos andre aktører inklusiv det her firma, så har de fået under en tredjedel i arbejde efter at de har arbejdet med dem i et år. Det synes vi i DJØF er uhyre ringe, siger Lars Munck, der er arbejdsmarkedspolitisk chef i DJØF.

Lau Aaen er ikke længere arbejdsløs, og det kan han faktisk takke Integro for. Nu kan han nemlig leve af at skrive om dagpengeland, og om lidt udkommer hans oplevelser som bog.

- Jeg har jo sådan set fået et job ud af at være på jobsøgningskursus. Så på en meget mærkelig måde er der jo faktisk kommet noget positivt ud af det, siger Lau Aaen.

Integro har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.