Letbane: Er det forskelsbehandling?

Rasmus Prehn kræver svar på, hvorfor København, Aarhus og Odensen kan få statslig støtte til deres letbaneprojekter, mens Aalborg kommune mister støtten i næste finanslov.

Der må være tale om forskelsbehandling, når Aalborg Letbane hives af finansloven. Det mener det nordjyske folketingsmedlem Rasmus Prehn, der nu kræver et svar fra transportminister Hans-Christian Schmidt. For hvordan kan København, Odense og Aarhus få tilskud til letbaner, når Aalborg ikke får tilskud?

-Den nye regerings letbanesvigt en ødelæggende bombe under fremtidens planlægning og private aktørers tillid til det offentlige. At Aalborg Kommune, som er nu er landets tredje største kommune, stilles dårligere end de tre andre storbyer i Danmark, hvor regeringen og Venstre gerne vil støtte letbaneprojekter, forekommer ulogisk og som helt uforståelig og uretfærdig forskelsbehandling, siger Rasmus Prehn.

Derfor vil den socialdemokratiske og nordjyske folketingsmedlem stille et såkaldt paragraf 20 spørgsmål, det vil sige et spørgsmål, hvori man kræver svar fra den ansvarlige minister. Det bliver første lejlighed for at stille §20 spørgsmål mundtligt i denne politiske sæson er på onsdag, og der har Rasmus Prehn forberedt følgende to spørgsmål.

"Mener ministeren, at der er tale om forskelsbehandling af landets største byer i forhold til at sikre effektive trafikløsninger i byerne, når Odense, Aarhus og hovedstadsområdet får tilskud til letbaner, mens regeringen vil fjerne tilskuddet til Aalborg Letbane?"

"Finder ministeren det problematisk, at regeringen vælger at trække støtten til Aalborg Letbane, når kommunen allerede har brugt et tocifret millionbeløb til udvikling og planlægning af letbanen?"

-For mig er det udtryk for en urimelig håndtering fra statens side, der gør det langt sværere for en kommune fremover at planlægge og tiltrække investorer udefra, når man på denne måde løber fra statslige tilsagn, der allerede er givet, siger Rasmus Prehn.

Spørgsmålet bliver stillet og besvaret i løbet af onsdag eftermiddag.