LIGE NU:

Lettede lærere og præster: - Vi har lavet en super god aftale

Forliget for de statsligt ansatte, der blev indgået lørdag aften, vækker glæde hos de berørte parter i Nordjylland.

- Jeg blev lettet. Rigtig lettet.

Sådan lyder reaktionen fra Jonna Vestergård, formand for HK Stat i Nordjylland.

Lørdag aften faldt den sidste aftale om en overenskomst på plads for de statsligt ansatte - den sidste, der skulle til for at sikre overenskomster for alle 745.000 offentligt ansatte i Danmark. Det betyder, at blandt andet præster, forskere og gymnasielærere nu kan ånde lettet op. 

For med den sidste aftale blev den varslede storkonflikt, der ville have kunnet lamme hele landet, endeligt afblæst.

- Det er virkelig dejligt, at vi er nået dertil. Det, jeg har set indtil nu, det synes jeg godt om. Det giver den lønudvikling og de ting, vi er gået efter i det med en løsning for alle, siger Jonna Vestergaard.

Ubehagelig usikkerhed

Hendes glæde bliver delt af sognepræst i Hals, Christian Roar. Han kunne meget vel være blevet ramt i tilfælde af en storkonflikt - og det fik ham allerede tidligt til at melde ud, at han ville blæse på en konflikt og sørge for sine sognebørns konfirmationer, bryllupper og begravelser. 

- Jeg har stået med pårørende efter dødsfald, der har spurgt, hvad gør vi, hvis konflikten kommer. Og det har været meget ubehageligt som præst at sidde og sige, "det ved vi ikke. Jeg skal nok møde op, men vi ved ikke, hvad der sker", fortæller Christian Roar.

Heldigvis blev det frygten. Med aftalen er de statsansatte nu sikret en økonomisk ramme på 8,1 procent over de næste tre år, og det vil ifølge Finansministeriet give en generel lønstigning på 6,2 procent. Samtidig blev den betalte frokostpause sikret for akademikerne.

Eksamener reddet

Den statslige aftale har også afblæst en eventuel strejke på de nordjyske gymnasier, hvor underviserne ville være blevet ramt i tilfælde af en storkonflikt. Det ville så sent på året sandsynligvis være gået ud over elevernes eksamener.

quote Jeg var tæt på at juble. Det passede mig rigtig godt.

Torben Poulsen, Aalborghus Gymnasium

Derfor er der også søndag jubel i stemmen hos Torben Poulsen, rektor på Aalborghus Gymnasium.

- Jeg var tæt på at juble. Det passede mig rigtig godt. Det var sent i aftes, at jeg så resultatet. Og det passer mig rigtig godt, for det var en meget uheldig ting her op til eksamenerne, hvis der var blevet strejke, siger Torben Poulsen.

Den statslige aftale kom på plads som den sidste, efter der først blev lavet en aftale på det kommunale og regionale område. Derfor var der ekstra pres på de statslige forhandlere for at lave en aftale. 

Som det sidste område er der nu efter måneders forhandlinger og seneste en slutspurt med 35 timer i Forligs-institutionen landet et forlig om en overenskomst for de statsligt ansatte. Det er en aftale, der er gældende for de 180.000 ansatte på det offentlige. Og det vækker enormt lettelse rundt omkring i Nordjylland.

 

Aalborg Pirates

Klar til finalen: Aalborg Pirates vinder 2-3 over Esbjerg Energy

110421 Hanherred Motorcross Still

play Efter 34 år uden motocross på topplan: Hanherred Motorcross afholder første afdeling af DM

def_thumb,50_percent

play Regeringen og Venstre afviser landbrugsplaner fra Enhedslisten: - Der er brug for et realitetstjek

corona

Overblik: Her er smitten i Nordjylland

Aalborg Pirates

Klar til finalen: Aalborg Pirates vinder 2-3 over Esbjerg Energy

110421 Hanherred Motorcross Still

play Efter 34 år uden motocross på topplan: Hanherred Motorcross afholder første afdeling af DM

def_thumb,50_percent

play Regeringen og Venstre afviser landbrugsplaner fra Enhedslisten: - Der er brug for et realitetstjek

Til forsiden

Til forsiden