LIGE NU:

Ligbrænding bliver dyrere

Døden kan blive en dyr affære fremover. Priserne for at blive brændt kan stige til det dobbelte i Aalborg og til det tredobbelte i Hjørring. Det oplyser P4 Nordjylland.

Prisstigningerne kan i sidste instans lukke krematoriet i
Hjørring, hvorefter alle døde, der skal brændes, må køres til Aalborg. Det forudser krematorieleder Allan Vest fra Hjørring - et af Nordjyllands to krematorier.

I dag koster en kremering i Aalborg og Hjørring 1600 kroner, men ifølge et udspil fra Kirkeministeriet vil prisen i Aalborg om et par år stige til op mod 3500 kroner, og i Hjørring til op mod 4500 kroner.

Prisstigningerne skyldes, at krematorierne fra 2010 skal rense røgen fra ovnene med filtre samt indregne en række andre omkostninger, som i dag betales over enten kommune- eller kirkeskatten.

Et endeligt lovforslag er netop blevet udskudt til næste
folketingsår, men det beroliger ikke Allan Vest, der forudser endnu et halvt år med usikkerhed om, hvilke krematorier der kan drives videre.

- Den fulde brugerbetaling vil gøre det alt for dyrt at drive de krematorier, der har færrest kremeringer, og det vil gå ud over ikke bare Hjørring, men også krematorier i Vestjylland og i Hovedstadsområdet, hvor de ligger tæt på hinanden, siger Allan Vest, der også er formand for DKL, Danske Krematoriers Landsforening.