Lille Vildmosen samler penge ind for at overleve krise
Foto: Keld Ejsing-Duun
Lille Vildmosen samler penge ind for at overleve krise
Lille Vildmosecenter er i knæ på grund af corona-krisen og mangler trods økonomisk hjælpepakke 20 procent af omsætningen. Centret har nu oplevet økonomisk håndsrækning fra uventet side; nemlig de mange gæster, der lige nu ikke kan komme på besøg.
Det er en tydeligt glad direktør Bo Gregersen fra Lille Vildmosecentret, der kan fortælle om en fantastisk opbakning fra nær og fjern, efter centret på sin Facebook-side forleden sendte en besked til brugerne, om at stedet var i økonomisk knibe.
Siden er det nemlig strømmet ind med penge fra folk, der ønsker at støtte Lille Vildmosecentret. Indtil videre er der samlet lidt over 100.000 kroner ind.
- Det er meget overvældende, og vi er meget taknemmelige for hver en krone, siger direktør Bo Gregersen.
Centret er en selvejende institution, hvis formål er at skabe en helhed af oplevelser i og omkring Lille Vildmose blandt andet gennem udstillinger, guidede ture og andre oplevelsesbaserede aktiviteter.
Centret skal primært formidle og synliggøre de unikke natur- og kulturhistoriske træk i og omkring Lille Vildmose – den største højmose i det nordvesteuropæiske lavland.
Og selv om Lille Vildmosecentret har fået del af en af de mange hjælpepakker, der fra politisk side er sendt afsted, så er det ikke nok for at sikre fremtiden for det nordjyske center.
- Hvis der også næste år skal være noget, der hedder Lille Vildmosecentret, så skal vi have flere penge i kassen. For selv hvis vi sparer alt, hvad vi kan, så mangler der stadig penge til almindelig drift, siger Bo Gregersen.
80 pct. hjælpepakke
Centret er en del af de aktivitetscentre i landet, som spiller en vigtig rolle i at lære om alt fra videnskab til Danmarks natur.
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har besluttet at lave en hjælpepakke til de 16 videnspædagogiske aktivitetscentre, som modtager driftsstøtte fra Børne- og Undervisningsministeriet, så de sidestilles med kulturinstitutioner, der er omfattet af Kulturministeriets hjælpepakke til særligt nødlidende kulturinstitutioner fra den 18. april
Det betyder, at centrene kan kompenseres for op til 80 procent af deres manglende indtjening i perioden 9. marts til og med 8. juli 2020.
De 16 videnspædagogiske aktivitetscentre i Danmark spiller en vigtig rolle i at fortælle om vanskelige emner – i særdeleshed til børn og unge. Det helt særlige ved centrene er, at deres formidling sker gennem publikums aktive deltagelse.
- Hvad enten det er Sagnlandet i Lejre, Planetariet, Geocentret ved Møns Klint eller et af de andre videnspædagogiske aktivitetscentre, så er det noget, de fleste børn i Danmark har et forhold til, og mange af os voksne ditto. De udgør og videreformidler vores kulturarv, og regeringen mener i sagens natur, at det er afgørende, at disse steder kommer nogenlunde tørskoede gennem krisen, sådan at også de kommende årgange af børn får gavn af deres virke, siger børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil.
Hvis der også næste år skal være noget, der hedder Lille Vildmosecentret, så skal vi have flere penge i kassen
Bo Gregersen, direktør, Lille Vildmosecentret
For at sikre, at centrene kommer igennem den aktuelle nedlukning, er aftalepartierne enige om at spænde et ekstra sikkerhedsnet ud under dem.
- De 16 videnspædagogiske aktivitetscentre er fyrtårne for formidling og forståelse af vores natur, kultur, historie, og den måde vores verden hænger sammen på. Fælles for centrene er desværre også, at de var glemt i regeringens tidligere redningspakker, og at flere af dem derfor er lukningstruet. Det ville være et kæmpe tab, og derfor har vi fra Venstres side insisteret på, at vi skal sikre dem, så børn, unge og voksne også fortsat kan lære og opleve i de 16 centre. Med denne hjælpepakke spænder vi et vigtigt sikkerhedsnet under dem, men det er ikke problemfrit forud, og derfor følger vi fortsat området tæt, men glæder os over, at der nu er enighed om at give dem en hjælpende hånd, siger børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby (V).
Mangler 70.000 gæster
Men i Lille Vildmosecentret er en 80 procent dækning langt fra nok til at sikre fremtiden. For der er ikke udsigt til, at man vil nå i nærheden af de omkring 70.000 gæster, der årligt besøger stedet. Dertil kommer et forventet tab på de udenlandske turister, som formentlig heller ikke vil finde vej til Lille Vildmosen i år.
- Det værste er næsten, at vi står med en spritny udstilling, en ny legeplads og en ny reception - og vi er så klar til at åbne og tage imod gæster, siger Bo Gregersen.