02:01

Live fra Frederikshavn: Verdenspremiere på teater fra sygehus

Det var intet mindre end en vaskeægte premiere, da patienter på afdelinger på sygehusene i Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev og Skagen onsdag aften kunne se teaterforestillingen Kiksekartellet.

- Det er næsten ligesom at være rigtigt teater, fortalte afdelingsleder Rikke Brorson direkte på TV2 Nord fra Regionshospital Nordjylland i Frederikshavn onsdag aften, da hun sammen med patienter fra Neuro-enhed Nord satte sig til rette foran skærmen og så Vendsyssel Teaters aktuelle forestilling Kiksekartellet.

Og det er netop planen med det samarbejde, som Vendsyssel Teater, Region Nordjylland og TV2 Nord har taget hul på under navnet Sygt Sundt Teater.

  Foto: Kenny Eggert Nissen / TV2 Nord

Et samarbejde, der betyder, at indlagte patienter på sygehuse over hele Nordjylland kan følge med i det nordjyske kulturliv på de skrå brædder.

Det sker ganske simpelt ved at forestillingen bliver live streamet direkte ind på sygehusene.

- Det er jo en verdenspremiere, og det der med at vise teater ud i hospitalssengen, det er aldrig sket før, fortæller Lars Sennels, direktør for Vendsyssel Teater.

Og det var en aften, som patienterne på sygehuset i Frederikshavn havde glædet sig til, mener afdelingsleder Rikke Brorson:

- Vi har snakket om det med patienterne, og jeg tror, de har glædet sig til at komme i teatret, siger hun.

Sygehuset havde da også gjort ekstra meget ud af verdenspremieren, idet køkkenet havde sørget for kransekage til pausen.

- Jeg tror, det betyder, at der sker lidt ekstra for patienterne, som vi samler i opholdsrum. Og så har køkkenet lavet lidt ekstra lækkert til pausen, så på den måde er det næsten ligesom at være rigtigt i teater, siger Rikke Brorson.

01:27 Luk video

Mens flere hundrede patienter så med onsdag aften, så var der samtidig 180 gæster i teatersalen på Vendsyssel Teater i Hjørring.

- Det her er et eksempel på, at vi i kulturen måske kan gøre livet lidt nemmere for nogen, der måske har det lidt svært, og som er syge, siger Lars Sennels, inden han tilføjer, at projektet forhåbentligt også kan hjælpe pårørende og samtidigt skabe en fællesfølelse, mener Lars Sennels.

Læs også ”Sygt Sundt Teater” endelig klar til at komme ud over scenekanten

 Og både skuespillere og teaterdirektøren håber, at livesendingen af teatret kan være med til at hjælpe nogen.

”Sygt Sundt Teater” er støttet af Spar Nord Fonden med 497.000 kroner og af Region Nordjylland med 100.000 kroner.

Torsdag 26. november 2020 vises Romeo og Julie, onsdag 24. februar 2021 vises Rundkørsel og onsdag 28. april 2021 er det Frøken Julie, der toner frem på skærmene ved hospitalssengene.