Seneste nyt:

Livø frygter for sin overlevelse: Regeringen vil lukke statsligt landbrug

På den lille ø Livø i Limfjorden frygter man lige nu for øens fremtid, fordi regeringen sammen med Dansk Folkeparti vil lukke det statsejede økologiske landbrug på øen

Som forpagter af Livø Feriecenter er Jesper Lynge Bergholdt yderst afhængig af øens økologiske landbrug. 

- Det er noget skidt. Det er derfra, vi får vores råvarer, siger Jesper Lynge Bergholdt. 

Men nu står landbruget, der ejes af staten, til at skulle lukke. Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet, at avlsgården sammen med fem andre statsejede landbrug skal omlægges til lysåben natur. 

- Vi frygter, at det vil gå ud over turismen, fordi det er en stor del af den oplevelse at besøge Livø. Jeg synes ikke, at naturen herover fejler det mindste. Jeg tror bare, det vil gå ud over antallet af gæster til øen, siger Jesper Lynge Bergholdt. 

Der er afsat 150 millioner kroner til det landsdækkende projekt, der skal skabe en øget biodiversitet og forbedret natur i Danmark. Men hos Vesthimmerlands Kommune forstår man ikke beslutningen.

- Jeg bryder mig ikke om, at man går ind på den her måde, som man har gjort. Man har ikke spurgt Vesthimmerlands Kommune, hvad vi synes om det, og hvad Livø synes om det. Og så trækker man tæppet væk under det lille samfund, som det jo er, siger Per Bach Laursen (V), borgmester i Vesthimmerlands Kommune. 

Livø.
Livø.
Foto: TV2 Nord

Vil forbedre naturtilstanden

Ifølge borgmesteren vil konsekvenserne for Livø blive store.

- Det er jo helt klart, at når man tager aktivitet væk fra Livø, så tror jeg også, at der bliver en mindre interesse for Livø. Jeg frygter, at vi vil få endnu større nedgang i det antal passagerer og gæster, der kommer til Livø, og der er vi faktisk lidt udfordret i forvejen, siger Per Bach Laursen.

Og landbrugsordfører hos Socialdemokratiet Simon Kollerup (S) er enig.

- Hvis man ser sagligt på den case omkring Livø, så er der ikke nogen gode begrundelser for, hvorfor regeringen tager den her beslutning. Tværtimod så synes jeg, man kommer til at ødelægge et rigtig godt projekt, siger Simon Kollerup.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil også omlægge landbrugsdriften til lysåben natur på fem andre større statsejede ejendomme - Arrenæs, Dybbøl Banke, Fussingø, Hald Hovedgård og Kalø Hovedgård.

- Det er vigtigt, at vi gør en indsats for at forbedre naturtilstanden, og jeg mener, at staten skal gå forrest. Derfor har vi besluttet at omlægge store dele af Naturstyrelsens arealer med landbrugsdrift til natur. Nu skal der fokuseres på målrettet pleje primært med store græssere, siger Carsten Bach (LA), naturordfører for Liberal Alliance, i en pressemeddelelse. 

Det har ikke været muligt for TV2 Nord at få en nærmere kommentar fra forligskredsen bag forslaget. 

Der bor lige nu ni personer på Livø.

Livø.
Livø.
Foto: Søren Broust Hansen