Lokal forsyningsformand: - Borgerne skal kunne følge med i nye måder at affaldssortere på

Regeringen vil ensarte affaldssorteringen over hele landet med et system, hvor affaldet deles op i ti forskellige typer. God ide, lyder det umiddelbart fra formanden for Frederikshavn Forsyning, Erik Kyed Trolle, borgerne skal bare kunne følge med, understreger han.

Affaldssorteringen skal ensartes over hele landet, og det skal ske med et system, hvor affaldet deles op i ti forskellige typer.

Det mener regeringen, der mandag kom med forslaget som en del af en klimahandlingsplan, som skal bringe Danmarks udledning af drivhusgasser ned.

- Vi foreslår, at vi nu skal til at sortere i ti typer affald herhjemme, uanset om det er i sommerhuset, på arbejdspladsen eller i det offentlige rum, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Formand for Frederikshavn Forsyning, Erik Kyed Trolle, mener, det er vigtigt, affaldssorteringen foregår i et tempo, som borgerne kan være på. Video: Jesper Christiansen

Ifølge miljøministeren skal affald sorteres på samme måde, uanset om det i hjemmet, sommerhuset, på arbejdspladsen eller i det offentlige rum.

- Det handler om, at hvis vi skal genanvende og genbruge mere, skal vi også sortere mere. Til gengæld skal vi så sikre, at det rent faktisk nytter noget at sortere det. At det er med til at gøre en grøn forskel. For så tror jeg, at rigtig mange danskere gerne vil være med, siger hun.

Borgere sorterer i dag mellem tre og otte forskellige typer affald, alt efter hvilken kommune man bor i. Det er nemlig den enkelte kommune, der bestemmer, hvordan og hvor meget affald, der sorteres.

I Frederikshavn modtages regeringens udspil positivt hos formanden for bestyrelsen i Frederikshavn Forsyning.

- Vi går selvfølgelig ind for den grønne omstilling, og det er ikke nogen hemmelighed, at jeg går ind for jo mere genbrug jo bedre, siger Erik Kyed Trolle (S).

Han understreger, at omstillingen skal ske i et tempo, som borgerne kan følge med i.

- Det skal selvfølgelig ske, sådan at det er realistisk både økonomisk og for borgerne, understreger han.

Miljøminister Lea Wermelin erkender, at opgaven ikke er nem for den enkelte borger, men understreger, at det gør en forskel, når hver enkelt har sorteret derhjemme. Det er en faglig vurdering fra miljøstyrelsen, som viser, at danskerne bør sortere derhjemme - teknologien kan ikke alene gøre det. Selvom affaldet skal sorteres i op til ti typer, er der ikke tale om ti forskellige affaldsposter, understreger hun.

quote Vi går selvfølgelig ind for den grønne omstilling, og det er ikke nogen hemmelighed, at jeg går ind for jo mere genbrug jo bedre - men det skal selvfølgelig ske, sådan at det er realistisk både økonomisk og for borgerne<br /> 

Erik Kyed Trolle, formand for bestyrelsen i Frederikshavn Forsyning A/S

Ministeren vil give kommunerne "en vis fleksibilitet" i måden at håndtere affaldssorteringen på, siger Lea Wermelin. Sorteringen af de ti affaldstyper er kommet fra EU, og i Danmark skal opgaven i høj grad lægges ud til borgerne i de enkelte kommuner. 

Miljøminister Lea Wermelin erkender, at opgaven ikke er nem for den enkelte borger, men understreger, at det gør en forskel, når hver enkelt har sorteret derhjemme. Video: TV2

Hvor mange spande får danskerne?

For at nedbringe antallet af affaldsspande i danskernes indkørsler og baggårde, vil det ifølge forslaget blive muligt at lave en kombineret indsamling, hvor nogle affaldstyper placeres i samme rum i affaldsspanden. Det gælder for eksempel for papir og pap og metal og glas.

Hvor mange spande det enkelte hus eller boligejendom får, vil ifølge forslaget afhænge af, hvad landets kommuner hver især beslutter.

Og så skal sorteringen hjælpes på vej en række særlige piktogrammer, der tydeligt forklarer, hvor de enkelte ting skal puttes.

Affald bør ikke kun ses som affald, men også som en ressource, siger Dan Jørgensen, som tilføjer, at regeringen håber på bred opbakning til forslaget i Folketinget. Håbet er, at der både skabes jobs og vækst i affaldssektoren.

Klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen fortsætter. Han oplyser, at der bliver produceret 800 kilo affald pr. dansker hvert år, hvoraf meget ender til forbrænding. Derfor skal danskerne genanvende langt mere, end vi gør i dag, ligesom der skal sættes en stopper for, at vi importerer affald fra andre lande, lyder det fra ministeren.

- Gør vi det rigtig klogt kan vi måske eksportere teknologi derfra i fremtiden, siger Dan Jørgensen om den fremtidig udviking af affaldssorteringen i Danmark. Forhåbningen er, at afskaffelsen af affald kan gøres billigere og bedre på sigt. Regeringen har endnu ikke været inde og se på de konkrete effekter i de enkelte kommuner i forhold til nogle kommuners forretning i at importere affald.

Målet med regeringens forslag er at aflaste klimaet. Forbrænding af affald går hårdt ud over klimaet og særligt plastik står for den største CO2-udledning fra affaldssektoren. Der forbrændes 370.000 tons plastikaffald om året i Danmark.

 

De 10 typer, som affaldet ifølge forslaget skal sorteres i er:

 

  • Mad
  • Papir
  • Pap
  • Metal
  • Glas
  • Plast
  • Tekstil
  • Fødevarekartoner
  • Restaffald
  • Farligt affald

Seneste nyt

fra Nordjylland