LIGE NU:

Lokal optiker advarer: Halloween-udklædning kan skade synet

Den nordjyske brille- og optikervirksomhed Louis Nielsen advarer om farvede kontaktlinser til halloween, som mange steder sælges uden nogen form for instruktion. Kontaktlinserne kan nemlig skade synet, hvis de ikke håndteres korrekt

Halloween, torsdag den 31. oktober, er lige om hjørnet, og igen i år bugner kostumebutikkerne med sjove udklædninger, parykker og hugtænder. Farvede kontaktlinser er også at finde blandt de mange udklædninger til den populære højtid. Kontaktlinserne findes med forskellige farver, figurer og mønste, og flere og flere butikker sælger kontaktlinserne, som for mange en tillokkende del af halloween-kostumet.

Hos Louis Nielsen Aalborg er chefoptiker Henrik Dalager dog bekymret over, at kontaktlinserne sælges via internettet online og i fysiske butikker uden nogen form for instruktion. Kontaktlinserne kan nemlig skade synet, hvis man ikke tager sin forholdsregler.

- De bør slet ikke sælges uden en grundig instruktion, lyder det fra Henrik Dalager.

Pernille Lindhardt Mikkelsen, klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen, deler bekymringen. Hun er bekymret for, at det er muligt at købe de farvede kontaktlinser uden instruktion.

– Mange steder sælges kontaktlinserne uden nogen form for instruktion. Det er bekymrende, for korrekt brug af kontaktlinser kræver, at en optiker har undersøgt øjnene og sikret sig, at øjnene er friske og egnede til brug af kontaktlinser. Men det sker selvsagt ikke i de tilfælde, hvor man bestiller sine kontaktlinser online og får dem leveret på hjemmeadressen eller køber dem i fysiske butikker uden instruktion, fortæller hun og fortsætter.

– Det bekymrer mig, at børn og unge køber og bruger kontaktlinser uden at de har rådført sig med en optiker, der kan instruere i, hvordan de håndterer dem korrekt, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

Kan give øjenskader

God hygiejne er vigtigt, når det kommer til håndteringen af kontaktlinser. Det erfarer man hos Louis Nielsen Aalborg, hvor alle nye kontaktlinsekunder skal igennem en obligatorisk linseinstruktion.

- Hver ny kontaktlinsekunde får en grundig instruktion, hvor vi lærer dem at sætte kontaktlinserne i og holde en god hygiejne. Disse linseinstruktioner er obligariske, fordi det er meget vigtigt, at man, som ny kontaktlinsebruger, lærer at håndtere kontaktlinserne korrekt, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen og fortsætter.

- Det er helt afgørende, at man sikrer god hygiejne og den rigtige teknik for at undgå sår, infektioner eller øvrige skader på øjet. I værste fald kan man få permanente øjenskader, hvis man håndterer sine kontaktlinser forkert, fortæller hun.

 

Gode råd til linser