Lokale smadrer kaffebord: - Fordi bomtrawlere smadrer alt i Skagerrak

Søndag formiddag blev der drukket kaffe i vandkanten på Thorup Strand, inden bord og kaffestel blev smadret for at sætte fokus på bomtrawlere.

Klokken 10 søndag formiddag åndede alt fred og idyl på stranden i Vester Thorup, da byens borgere havde dækket op til kaffe og rundstykker med havets brusen i baggrunden. 

Et time senere blev alt smadret. Fred og idyl blev afløst af larm og kaos. En bulldozer tromlede både kaffestel, borde og stole. 

 

Det hele er et event arrangeret af Vester Thorup Højskole, der ønsker at sætte fokus på hollandske fiskere, der spolerer fiskeriet for vestkystens lokale fiskere.

- Vi smadrer det hele for at sætte fokus på bomtrawlet, der også smadrer det hele i Skagerrak. Vi vil gerne forsøge at synliggøre den usynlige smadren af livet på havbunden, men ved at smadre noget af det vi betegner som levet liv: Det sociale liv rundt om kaffebordet, lyder det fra Carsten Theede, underviser på Vester Thorup Højskole. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Fred og ro inden bulldozerens smadren.
Fred og ro inden bulldozerens smadren.
Foto: Lisbet Christensen / TV2 Nord
Her smadres kaffebordet af en bulldozer.
Her smadres kaffebordet af en bulldozer.

Lokale fra Thorup Strand havde derfor bragt både kaffestel og service til smadring samt hjemmebagte kager. Johnny Olsen kendt fra Gutterne Fra Kutterne, der holder til på Thorup Strand havde samtidig stillet sin "bomtrawlende bulldozer" til rådighed og ville selv komme og "bomtrawle" kaffebordet.

Siden sommeren 2017 har nordjyske kystfiskere ligget i regulær fiskekrig med hollandske bomtrawlere, som de anklager for at overfiske og smadre havbunden i Skagerrak.

De hollandske fiskere er stærkt kritiseret for en række sager - og i enkelte sager også politianmeldt - for blandt andet at fiske for tæt på land, at udnytte fiskeregler, at overfiske, at sejle uforsvarligt, at smadre danske fiskeres grej og at koste dansk fiskeri milliarder.


Seneste nyt

fra Nordjylland