Lokallisterne dør i Nordjylland

Lokallisterne i byrådene har det svært. Flere har allerede opgivet at genopstille og senest har et byrådsmedlem i Frederikshavn forladt lokallisten.

<b>Færre steder at krydse</b>
Der bliver færre steder at sætte sit kryds til kommunalvalget næste år. Det vurderer et byrådsmedlem, der netop er gået fra Kommunelisten i Frederikshavn til Socialdemokraterne.

- Jeg tror, det vil gå tilbage for lokallisterne. Jeg tror, deres dage er talte, siger Ole Rørbæk Jensen - nu altså socialdemokrat.
Kommunelisten har stadig et enkelt medlem i byrådet i Frederikshavn, men det er langt fra sikkert, at listen fortsætter. Den anden lokalliste, Borgerlisten, har allerede opgivet at stille op næste år.

<b>Vesthimmerland Kommune</b>
Også Borgerlisten i Vesthimmerland Kommune har givet op, ligesom den tidligere Skørping-borgmester, Børge Olsens liste i Rebild også er lukket. I Rebild regner Fælleslisten Rebild Syd med to mandater dog med at stille op igen.

<b>Hjørring Kommune</b>
Også Lokallisten i Hjørring, Borgerlisten i Brønderslev og Borgerlisten i Jammerbugt satser på at genopstille, selv om flere af dem har problemer med at skaffe kandidater.

<b>Mariagerfjord og Aalborg</b>
Hverken Mariagerfjord eller Aalborg Kommuner har lokallister i byrådet i dag, mens Læsø som landets mindste kommune er et kapitel for sig selv - her har to lokallister hver to medlemmer af byrådet.

- Det er svært, når man sidder ene mand. Der er det nemmere, når man sidder i et parti, der har et bagland, siger Ole Rørbæk Jensen (Soc.dem.)

<b>Valgforsker: partierne vinder</b>
Og det bliver partierne, der løber med mandaterne. Det vurderer en valgforsker.

- Hvis der er nogen lokallister, der overlever, så skyldes det hele enestående forhold. For eksempel tror jeg, at lokallisten i Hjørring med udspring i Hirtshals kan overleve en tid endnu - meget på grund af Knud Størup. Men derudover vil det ikke ske, siger valgforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet.

<b>Mindre farverigt</b>
Og det er både godt og skidt for demokratiet.
- Det bliver meget mere effektivt, hvis vi får færre partier. Men det bliver meget mindre farverigt, for vi får simpelthen ikke de gode diskussioner, mener Johannes Andersen.