LIGE NU:

Lov gør servicehund ulovlig

En handicappet kvinde må ikke længere bruge sin servicehund, fordi det er en amerikansk bulldog, og den er ulovlig ifølge den nye Hundelov.

Jane Brohus fra Galten ved Århus knuste sit bækken og højre arm i en trafikulykke i 1996 . En stor del af tiden bruger hun i sin kørestol, og hun har svært ved at bukke sig ned. Derfor besluttede hun sig for fire år siden at anskaffe sig servicehunden Mathilde med hjælp fra Alpha Hundeadfærdscenter i Støvring.

Hunden Mathilde hjælper Jane Brohus med mange forskellige ting i hverdagen. Eksempelvis kan Mathilde samle ting op, som Jane har tabt, den kan åbne døre for hende og hente hendes telefon, hvis hun er faldet og har brug for hjælp til at komme op.

-  Mathilde er en uvurderlig hjælp for mig i hverdagen. Det giver mig en frihed og selvstændighed, fordi jeg ikke længere behøver at bede andre folk om hjælp til alting, siger Jane Brohus.

Det har taget Jane Brohus fire år og kostet 80.000 kroner at træne Mathilde op til servicehund. Men efter Hundeloven trådte i kraft 1. juli sidste år, må Mathilde ikke længere færdes offentligt uden mundkurv eller snor, fordi den er af racen Amerikansk Bulldog, og den er blandt de 13 hunderacer, der er blevet gjort ulovlige.

- Det betyder, at det er slut med at få Mathilde til at samle ting op, når vi er ude. For eksempel hvis jeg taber min pung eller mine nøgler. Nu skal jeg igen bede alle mulige fremmede mennesker om hjælp, forklarer Jane Brohus.

Mathilde er blevet trænet op som servicehund på Alpha Hundeadfærdscenter i Støvring, og selvom det er meget få amerikanske bulldogs, der bliver servicehunde i Danmark, er det ikke et hverv, der er usædvanligt for racen i f.eks. USA:  

- Udover at være en meget stærk hund, er en Amerikansk Bulldog også en hund, der er yderst nem at arbejde med. De er ofte enormt samarbejdsvillige og nemme hunde med et lækkert temperament, forklarer hundetræner Line Kollerup.

Hun kalder det fuldstændigt forrykt, at Mathilde ikke længere må bruges til det, hun er trænet til:

- Det er jo vanvittigt, at man fratager en handicappet kvinde retten til at bruge sin servicehund, som hun har trænet med i fire år, uden overhovedet at se på, hvad den hund egentlig kan, siger hun.

Jane Brohus har søgt om dispensation til at bruge Mathilde uden mundkurv udenfor, men har fået afslag.