Foto: Per Frank Paulsen

Luftfriskere udløste astma og erstatning for nordjysk chauffør

Op til 14 luftfriskere ad gangen i førerhuse på lastbiler gav en nordjysk chauffør alvorlig astma og nu også en erstatning for arbejdsskade.

Du har helt sikkert set dem, de små Wunderbaum-træer, der hænger fra ikke så få bakspejle i biler og lastbiler og sørger for en rar duft i kabinen.

Men luftfriskerne er ikke altid den bedste vej til et bedre indeklima. Det har en 37-årig lastbilchauffør fra Nordjylland nu fået papir på i form af en erstatning på 84.150 kroner på grund af en arbejdsskade forårsage af luftfriskerne. Det skriver TV2.dk.

Chaufføren udviklede nemlig alvorlig astma efter i mange år at have kørt i lastbiler med op til 14 luftfriskere i førerhuset, blandt andet af typen Wunderbaum. Det begyndte som tiltagende luftvejsproblemer, røde og løbende næse.

- Jeg var ansat som afløser som eksportchauffør og kørte i andres lastbiler. Rekorden var 14 poppy-flasker og Wunderbaumtræer i ét førerhus. Jeg frabad mig lastbiler med mange luftfriskere, men forgæves. Når jeg kom hjem stank tøj og hår, og jeg var utilpas. Jeg tænkte mere og mere over, om det kunne skyldes Poppy'er, fortæller chaufføren, der ønsker at være anonym, til TV2.dk.

En Poppy er en slags parfumeflaske, der placeres i førerhuset og afgiver duft. 

Ifølge 3F, som har ført sagen, er mange lastbilchauffører ikke klar over, hvor farligt det kan være at fylde kabinen med dampe fra luftfriskere.

- Det er klart, at den kan være gal med indeklimaet i en lastbil, der er kørt af tre forskellige chauffører, hvor der så måske kommer en madpakke med stærk ost oveni. Luftfriskere med skadelige dampe er den nemmeste løsning, men også den dårligste. Der er langt bedre at gøre rent i bilen og så undgå eller begrænse brugen af luftfriskere, siger faglig sekretær Ole Thorup fra 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus til TV2.dk.