Lytter ikke til lægerne
Foto: Daniel Mikkelsen
Mette Sørensen fra Hobro er på grund af sygdom nødt til at ligge i sengen det meste af d'gnet. Men kommunen vil have hendes arbejdsprøvet.
En ung kvinde fra Hobro har lægens ord for, at hendes helbred forværres, hvis hun belastes. Alligevel vil kommunen sende hende i arbejdsprøvning.
28-årige Mette Sørensen fra Hobro tilbringer størstedelen af døgnet i sin seng.
- Jeg sover 14-16 timer i døgnet, og hvis jeg bliver belastet, kan jeg sove helt op til 20 timer, fortæller Mette Sørensen.
Hun lider af svær narkolepsi, som sammen med 11 andre fysiske diagnoser betyder, at hun er kronisk afkræftet. Et lægebesøg eller en tur i supermarkedet kan betyde, at hun må bruge endnu længere tid i sengen.
- Mine muskler bliver helt slappe. Jeg får migræne, og jeg får det bare rigtig dårligt, siger Mette Sørensen.
Lægens vurdering er helt klar. Mette Sørensen bliver ikke bedre. Tværtimod vil hendes tilstand forværres, hvis hun sendes i arbejdsprøvning.
Dele af lægens advarsel er dog udeladt i Mette Sørensens ressourceprofil, som er et dokument, der udarbejdes af kommunen med henblik på at afklare, om en borger eventuelt kan tilkendes førtidsoension eller et flexjob, og Mariagerfjord Kommune vil have hendes arbejdsevne afprøvet yderligere.
Det sker, selv om hun allerede har været i arbejdsprøvning, som måtte afbrydes, da hendes helbred ikke kunne holde til det.
- Vi er jo nødt til at afprøve flere muligheder. Selv om man ikke fungerer i ét erhverv, kan det jo være, at man fungerer i et andet, siger arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Kommune, Michael B. Tidemand.
Mette Sørensen er bange for, hvad det kan betyde, hvis hun presses ud i endnu en arbejdsprøvning, selv om det kun er ganske få timer om ugen.
- Det kan gå rigtig galt. Jeg sover jo allerede det meste af døgnet, og hvis jeg bliver mere afkræftet, er tør jeg slet ikke tænke på, hvad der kan ske, siger Mette Sørensen.
Mette Sørensens sag er ikke enestående. En privat socialrådgiver, som er tilknyttet sagen, har 30 lignede sager i Nordjylland og omkring 400 i hele Danmark.
I sidste uge fortalte TV2/Nord om Lisa Uglebjerg, som trods en lang række lægeerklæringer fortsat sendes i arbejdsprøvning.
Og for et år siden fortalte vi om Gro Ravndal Jørgensen, der er kronisk gigtsyg, men som trods flere speciallægers vurderinger ikke er blevet tilkendt hverken førtidspension eller flexjob, da lægekonsulenter har vurderet hednes sag anderledes end lægerne og hun fortsat kræves arbejdsprøvet.