Nordjyske mænd og deres forfængelighed

Webdok: Macho mand eller ej?


Flere og flere mænd benytter sig at både kosmetiske og skønhedsfremmende behandlinger. De seneste ti år er antallet fordoblet. Forfængelighed og kropsfiksering er ikke kun for kvinder - tvært imod. I samfundet er der opstået en nu type mænd. Men hvem er han her i Nordjylland, og hvordan er han blevet til?

Det er ikke kun kvinder, der bruger tusindvis af kroner på at få hævet øjenlågene eller suget fedtet væk fra kroppen.

Mænd lægger sig lige så gerne op på briksen eller operationsbordet for at komme til at se lidt yngre eller mere trimmet ud.

De seneste ti år er antallet af mænd, der lægger sig under nålen eller kniven i jagten på et bedre udseende fordoblet. I 2006 fik 4.736 danske mænd foretaget et plastikkirurgisk indgreb, mens det tal nærmest er fordoblet ti år senere. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Forfængelighed og kropsfiksering er altså ikke kun for kvinder - tvært imod. I samfundet er der opstået en ny type mand. Men hvem er han her i Nordjylland, og hvordan er han blevet til?

I programmet ”Macho mand eller ej? – Nordjyske mænd og deres forfængelighed” følger TV2 Nord tre nordjyske mænd, der på hver deres måde jagter et bedre udseende. 

Patrick på 22 år får botox


quote Jeg synes ikke, det er anderledes end at få farvet hår,

Patrick Elkær, Aalborg

En af de behandlinger, som de nordjyske mænd benytter for at komme til at se bedre ud, er botox. Og det er netop sådan en behandling, som 22-årige Patrick Elkær fra Aalborg skal have.

Men det er ikke fordi, han er utilfreds med den måde, som han ser ud på, at han lægger sig under nålen.

- Jeg synes faktisk ikke rigtig, at jeg havde behov for det til at starte med, og jeg er også glad nok for den måde, som jeg ser ud på. Men altså, hvis man kan få lavet lidt hist og her, så hvorfor ikke få det prøvet?, siger Patrick Elkær.

Det er første gang, at Patrick Elkær får foretaget et kosmetisk indgreb, og den beslutning har han ikke truffet uden bekymringer fra sin familie.

quote Selvfølgelig er det vigtigt at se godt ud. Især i dagens samfund, hvor man bliver bedømt på ens udseende. Både på de sociale medier og i virkeligheden,

Patrick Elkær, Aalborg.

- Mine nærmeste synes ikke, at jeg behøver få det lavet. I sær min mor og min kæreste har været sådan lidt, hvorfor gør du det? Men jeg gør det her for min egen skyld, og det er, hvad der betyder mest for mig, siger han.
 

Flere nordjyske mænd får botox

Patrick Elkær er langt fra den eneste mand i landsdelen, der lægger sig under nålen og får botox.

På bare fem år er salget af botox-behandlinger i Danmark steget til over det dobbelte.

- Jeg oplever absolut, at der er kommet flere mænd til i klinikken, siger Desiree Eidorff Hove, der er klinisk sygeplejerske i Klinik Rude i Aalborg, hvor Patrick får botox, og fortsætter:

- Jeg tror, det har noget at gøre med, at kønsrollerne er smeltet mere sammen den dag i dag. Mænd har ligeså meget ret til at forskønne sig, som kvinderne har, siger hun.

Når man får botox strammes huden op så de rynker og linjer, man har i ansigtet udglattes og forsvinder, og det er blevet vigtigt for mændene med et sådan et udseende. Uanset hvilken alder de har, hvor i regionen de kommer fra og hvad de laver til dagligt.

Den 22-årige aalborgenser Patrick Elkær er ikke bleg for at stå ved, at han får botox. For ham er det ikke anderledes, end hvis man går til frisøren, og får farvet sit hår. 
Den 22-årige aalborgenser Patrick Elkær er ikke bleg for at stå ved, at han får botox. For ham er det ikke anderledes, end hvis man går til frisøren, og får farvet sit hår. 
Foto: Anders Ekstöm

- Der er egentlig ikke nogen sådan fast type mand, der kommer her i Klinik Rude. Det kan være meget meget forskelligt. Alt fra de helt ældre til de helt yngre, og de kan have hver deres helt individuelle grund til, at de gerne vil have foretaget en botox-behandling, siger Desiree Eidorff Hove.

- Selvfølgelig er det vigtigt, at se godt ud. Især i dagens samfund, hvor man bliver bedømt på ens udseende. Både på de sociale medier og i virkeligheden, siger Patrick Elkær.   

Botox er en fortyndet form for nervegift, der ved at lamme nerverne i ansigtet strammer huden op.

Gennem mange år er giften blevet brugt til behandling af muskelspasmer hos børn og voksne, men de senere år er den vundet frem som et populært kosmetiske indgreb, der fjerner rynker.

Botoxen virker i løbet af tre til otte døgn og forsvinder oftest igen efter tre til fire måneder. Herefter kan behandlingen igen fortages. 

59-årig mand fra Vendsyssel får opereret øjenlåg


quote Jeg frygter for min forretning, hvis kunderne ved det,

59-årig mand fra Vendsyssel

Selvom tallene viser, at flere og flere mænd lægger sig under både nål og kniv i jagten på et bedre udseende, er der stadig mange, for hvem det er et ømtåleligt emne.

I venteværelset på Aleris-Hamlet i Aalborg møder vi en 59-årig mand, der om lidt skal på operationsbordet.

På grund af sit arbejde som selvstændig, vil han ikke stå frem offentligt. Han frygter, at det kan gå ud over forretningen, hvis kunderne ved, at han lader sig operere udelukkende af udseendemæssige årsager. Derfor er han anonym.

- Jeg tror ikke, at omgivelserne forstår, at man vil have en operation. Nogle vil måske tro, at det handler om at se smart ud. Det her handler ikke om at se smart ud. Det handler sådan set om ikke at se træt ud, siger han.

Hvordan er det du tror, det vil på virke noget, hvis de vidste, at du fik den her operation?, spørger TV2 Nords journalist.

- Jamen jeg tror, at det hænger sammen med, at man tænker, hvorfor ofrer han de penge på det? Det kan jo være lige meget. Men det her betyder meget for mig at få lavet. Jeg vil gerne virke frisk og imødekommende, siger han.

På operationsbordet ligger en 59-årig vendelbo. Han får en øjenlågsoperation for at se mindre træt ud. 
På operationsbordet ligger en 59-årig vendelbo. Han får en øjenlågsoperation for at se mindre træt ud. 
Foto: Anders Ekstöm

Næsten dagligt bliver han konfronteret af kunder, som fortæller ham, at han ser træt ud.

Og en dag var det nok. Derfor har han nu besluttet at tage et ekstra skridt for at komme til se bedre ud.

Ved at få foretaget en øjenlågsoperation på begge nedre øjenlåg, får han fjernet de rander under øjnene som gør, at han ser træt ud.

Flere nordjyske mænd blive opereret

Da operationen går i gang, foregår det hele i lokalbedøvelse. Det vil sige, at den 59-årige vendelbo er vågen under operationen, og kun bliver bedøvet med en sprøjte.

Operationen varer cirka en time og koster omkring 12.000 kroner.

quote Jeg tror ikke, at omgivelserne forstår, at man vil have en operation. Nogle vil måske tro, at det handler om at se smart ud. Det her handler ikke om at se smart ud. Det her handler sådan set om ikke at se træt ud,

59-årig vendelbo

- Nu har jeg været indenfor det kosmetiske i over fem år, og jeg kan se, at der gradvist er en stigning. Der er flere mænd, der er blevet interesseret i at få lavet øjenlåg, siger Marie Louise Skærlund Christensen, der er speciallæge i plastikkirurgi og kosmetisk kirurgi på Aleris-Hamlet i Aalborg, og fortsætter:

- Det som de oftest siger til mig er, at de ser trætte ud, har du ikke sovet, er du uoplagt, selvom de faktisk er friske. Men de har tilegnet sig nogle aldersbetingede forandringer i øjn-omgivelserne, der gør, at de ser trætte ud, siger hun. 

Selvom mændene selv skal betale for operationen, holder det dem ikke tilbage.

I 2017 fik hele 15 nordjyske mænd en øjenlågsoperation. Det er 11 flere end for bare to år siden. 

Alexander Guldhammer får ansigtsbehandlinger


quote Jeg føler, det er vigtigt for mig, derfor får jeg det lavet,

Alexander Guldhammer, Brovst.

Det er ikke kun i storbyen, at mændene går op i, hvordan de ser ud.

Selvom Klinik CosMeca ligger i Brovst - godt 35 kilometer fra Aalborg - er der godt gang i forretningen.  

Klokken er 08.00 mandag morgen, da dørklokken lyder, og en ung mand træder ind ad døren.

- Hej Alexander. Så er det tid til ansigtsbehandling igen, siger Merethe Carlsen, der er indehaver af Klinik CosMeca, og viser Alexander Guldhammen indenfor.

- Før hen, der tænkte man nok, det her med skønhedsbehandlinger helt klart kun var noget, der foregik i storbyen. At her i Brovst, var der ikke nogen, som ville komme ud og få foretaget for eksempel ansigt behandlinger. Jeg har også nogle i min omgangskreds, som stadig siger: ”Ej, der kommer da ikke nogen mænd ud til dig”, men så siger jeg: ”Jo, det gør der altså”, siger Merethe Carlsen.

Alexander Guldhammer fra Brovst er 21 år. Han arbejder som sælger i Sportsmaster, og derfor er det vigtigt for ham at se ordentlig og velplejet ud. Derfor får han ansigtsbehandlinger. 
Alexander Guldhammer fra Brovst er 21 år. Han arbejder som sælger i Sportsmaster, og derfor er det vigtigt for ham at se ordentlig og velplejet ud. Derfor får han ansigtsbehandlinger. 
Foto: Anders Ekstöm

Alexander Guldhammer er 21 år og bor i Brovst. Til dagligt arbejder han i Sports Master, og som sælger er det vigtigt for ham, at han ser ordentlig og velplejet ud.

- Det er dejligt at få sådan en behandling her. Især efter en bytur, der kan man tydeligt mærke det, siger han og fortsætter:

- Vi er her jo også, så det er dejligt, at man ikke nødvendigvis skal til de store byer for at få sådan noget her gjort.

Alexander er kommet i klinik CosMeca i 5 år. Mindst en gang hver 3. måned får han lavet en ansigtsbehandling.

- Jeg føler, det er vigtigt for mig, derfor får jeg det lavet. Det handler ikke om, hvad andre tænker om, hvordan jeg ser ud. Det handler om, hvordan jeg selv føler. Så er jeg egentlig ligeglad med, hvad andre tænker. Jeg synes ikke det er tøset mere, det er bare rart, siger han.

Det er ikke pinligt længere

Merethe Carlsen har haft sin skønhedsklinik i 10 år. Også hun mærker tydeligt stigningen i antallet af mænd, som gerne vil forbedre deres udseende.

quote Jeg føler, det er vigtigt for mig, derfor får jeg det lavet. Det handler ikke om, hvad andre tænker om, hvordan jeg ser ud. Det handler om, hvordan jeg selv føler,

Alexander Guldhammer, Brovst.

- De  første år, jeg var her havde jeg jo aldrig nogle mænd, men det har virkelig ændret sig. Og det er alle slags typer, der kommer her. Jeg har for eksempel en mekaniker, som kommer for at få ordnet sine hænder, siger Merethe Carlsen og fortsætter:

- Før var det måske mere pinligt for nogen. Jeg kan huske, at der for flere år siden var en ung mand, som skulle herind for at købe et gavekort. Han var så pinlig over at gå herind, at han havde hat og solbriller på for at gemme sig. Og han tog det ikke af på noget tidspunkt.

Det er sjældent at der går en dag uden, at Merethe har mandlige kunder – og alt tyder på, at det ikke kommer til at ændre sig lige foreløbig.  

Han er kommet for at blive

Den nordjyske mand går op i sit udseende i stor stil – og selvom det foregår i forskellig grad og på masser af forskellige måder – er der en ting, der er sikkert. Mændenes forfængelighed er kommet for at blive. 

Du kan se programmet om de nordjyske mænd og deres forfængelighed her.