Mælkekvoterne er fortid: Nu kan landmændene malke løs
Nu kan nordjyske mælkeproducenter efter 31 års kamp mod kvoter få lov at lave den mælk de kan.
Onsdag bliver Danmarks mælkeproducenter sluppet fri efter 31 år med mælkekvoter. Det giver for alvor forårsfornemmelser i landbruget.
I al den tid Thomas Andersen har været landmand, har der været begrænsende kvoter på hans mælkeproduktion. Onsdag er det slut. Her udløber mælkekvoterne, og så kan Thomas Andersen producere alt det mælk, han kan.
- Vi har haft 300 køer nu og har haft en mælkekvote til det. Vi har plads til 350 køer og kan gå op på det fra 1. april, og det gør, at vi kan lave en halv million kilo mælk mere, siger mælkeproducent Thomas Andersen.
Landbrugsministrene i det daværende EF indførte mælkekvoterne 1. april 1984. Det skete, efter at der i begyndelsen af 1980'erne havde været en overproduktion af mælk i Europa.
I 2003 besluttede Ministerrådet i EU at fastsætte mælkekvoter for medlemslandene indtil 2015, hvorefter kvotesystemet skulle afskaffes.
Nu står mælkeproducenternes festdag for døren, og det er noget, der vækker glæde i erhvervet.
- Der er optimisme. Det er mit indtryk i øjeblikket. Jeg kan mærke det i det daglige. Bare i dag er der en fem-seks stykker, der har ringet 'Hvor kan vi købe nogle malkekøer, for nu skal vi producere mælk i sommer', siger kvægkonsulent Morten Ege Thomsen fra Agri Nord.
Indtil i dag måtte en landmand købe en andens mælkekvote, hvis han skulle udvide sin produktion. Nu er den dyre omvej ikke længere nødvendig.
- Det giver nogle mulighed for os unge, der skal fremad og har stiftet os en stor gæld. Det giver lige pludselig muligheden for at vi kan udvide uden at skulle bruge penge på kvote, så det er positivt, siger Thomas Andersen.
Det er prisen på mælk, der dikterer, hvor godt mælkeproducenternes forretning løber rundt. Lige nu tyder alt på, at landmændene kan få lidt mere for deres arbejde.
- For et par måneder siden var jeg pessimist. Der kostede tingene ingenting, men det er lige som om, at foråret og solen og de frie kvoter lysner for dem, jeg kender, siger Morten Ege Thomsen.
Et af de mejerier, der skal aftage den ekstra mælk, er Bislev Mejeri ved Nibe. Onsdag morgen begynder mælken af flyde i ekstra fart på grund af de afskaffede kvoter.
- Lige nu er vi i gang med at bygge om i vores smelteostafdeling. Vi er i gang med at skabe noget mere plads til en anden produktion - et nyt produkt, som vi formegentligt skal levere til Kina, siger Alex Salling, som er Mejerichef ved Bislev Mejeri.
Efter at Arla lukkede for produktionen i Hjørring, er der kun Bislev Mejeri, Hobro Mejeri og Akafa i Svenstrup tilbage i Nordjylland. Nu håber branchen, at det igen kan gå fremad.
- Der vil blive ansat nye medarbejdere. Vi er også glade for at vi fastholder de medarbejdere, som vi har i den region, vi er i. Der sker rigtig mange ting og sager, siger Alex Salling.
Thomas Andersen håber, at han også kommer til at mærke mejeriernes fremgang.
- Der er positive takter fra Arla lige nu, men vi ved, at det hurtigt kan vende. Jeg har dog ja-hatten på, siger Thomas Andersen.