Med inspiration i den nordjyske natur, kysten og det særlige lys får NT's busser, tog og biler nye farver. Foto: Nordjyllands Trafikselskab

Makeover: Busser og tog i Nordjylland får nye farver og indretning

I fremtiden får busser og tog i Nordjylland nye farver, og busserne indrettes med telefonopladning og bedre plads til cykler, kørestole og barnevogne.

Inden længe skal nordjyderne vænne sig til nye farver på busser, tog og biler tilhørende Nordjyllands Trafikselskab.

NT’s bestyrelse har netop besluttet sig for de nye farver, hvor kunder og borgere i Nordjylland har bidraget med forslag og inspiration. Fremover vil alle NT-busser være malet i de samme farver (se billede øverst i artiklen).

- Konklusionen er helt klar. Hvis kunderne skal forstå sammenhængen i den kollektive trafik og navigere i den, er der behov for at ensarte det visuelle udtryk og reducere antallet af farver på transportmidlerne. Ikke kun på busserne men på alle de transportformer, som NT står for, siger Nuuradiin S. Hussein, bestyrelsesformand i NT.

På længere sigt er det planen, at også Nordjyske Jernbaners tog og NT’s øvrige transportmidler skal males i samme farver som busserne.

Læs også Ny busrute skal fragte elever direkte til Fjerritslev Gymnasium

Inspiration fra naturen

Frem mod 2023 har NT den samlede busflåde i udbud, og det tæller en lang række regionale busser, bybusserne i Aalborg og den kommende PlusBus.

- Derfor er timingen ideel i forhold til at introducere den nye bemaling sammen med udbuddene, siger Nuuradiin S. Hussein.

Implementeringen af det nye design vil derfor ikke ske på en gang, så kunderne vil opleve en lidt forvirrende overgang, men på længere sigt bliver det langt lettere at orientere sig i den kollektive trafik, skriver NT i en pressemeddelelse.

Den nye visuelle identitet har fundet inspiration i den nordjyske natur, kysten og det særlige lys, der findes i Nordjylland. Konceptet og farvekombinationen hedder derfor ”Himmel og Horisonten”, og den gule stribe understreger bevægelse og er samtidig en reference til horisonten, forklarer NT.

Læs også Buschauffører demonstrerer mod køreplaner: Vi vil have byrådet til at vågne op

Ny indretning med plads til cykler og telefonopladning

Brugerne af den offentlige transport i Nordjylland kan også se frem til ny indretning i busserne. Også her har man haft kunderne med på råd.

- Helt konkret betyder kundernes feedback, at alle fabriksnye regionalbusser i fremtiden skal indrettes med et stort flexareal, som skal kunne rumme 2 kørestole/barnevogne samt to cykler på samme tid. Desuden bliver flexarealet niveaufrit uden trin, hvilket er et ønske fra flere gangbesværede, siger Mette Henriksen, chef for kunder og salg hos NT.

- Når flexarealet udvides på baggrund af kundernes ønsker, betyder det samtidig, at antallet af faste siddepladser reduceres. I stedet vil der være klapsæder på langs af flexarealet, som vi kender det fra Metroen og S-togene i København, fortsætter Mette Henriksen.

Derudover bliver det også muligt at oplade sin mobiltelefon på farten.

- De unge har ønsket sig bedre muligheder for at oplade telefoner, og derfor stiller vi fremover krav om, at der er et stort antal muligheder for USB-opladning i busserne, siger Mette Henriksen.

De første busser i det nye farvedesign vil kunne ses i bybilledet i maj, mens resten følger fra august 2019. Og de første busser med de nye indretninger forventes på gaden fra august 2019.