Foto: TV2/NORD (Arkiv)

For mange på førtidspension

Hvem kan få førtidspension? Kommuner behandler folk forskelligt, og flere kan rent faktisk forblive i arbejde.

Bliver alle kommuner lige gode til at beholde folk på arbejdsmarkedet, vil det betyde, at færre kommer på førtidspension. Det viser en undersøgelse fra PensionDanmark.

I tørre tal kunne 400 medlemmer af pensionsselskabet hvert år undgå at ryge på førtidspension, hvis alle kommuner bliver lige så dygtige som de 20 procent bedste, når det drejer sig om at fastholde medlemmerne på arbejdsmarkedet, viser analysen.

- De store forskelle i kommunernes praksis sender personer på førtidspension, som kunne fastholdes på arbejdsmarkedet. Det er ikke kun menneskeligt uacceptabelt. Det giver også store samfundsøkonomiske tab, mener Torben Möger Pedersen, direktør i PensionDanmark.

- Pensionsopsparerne taber også penge, fordi udgifterne til supplerende førtidspensioner går ud over opsparingen til alderspension, siger han i en kommentar til analysen.

Hvert år kommer omkring 1300 af selskabets medlemmer på førtidspension. Og nogle kommuner sender dobbelt så mange borgere på førtidspension som gennemsnittet.

Men gik alle kommuner over til den praksis, som en femtedel af kommunerne anvender, vil det årlige antal førtidspensioneringer reduceres med omkring en tredjedel.

- I de forestående forhandlinger om en førtidspensionsreform bør det sikres, at best practice bliver udbredt til alle kommuner, så flere førtidspensioner kan forebygges, påpeger Torben Möger Pedersen og fortsætter:

- Forskellene er simpelthen for store til, at de bare kan fejes til side som tilfældige.