02:07

Rasmus Ingedal Thomsen er 16 år og fodbolddommer. Han synes, at det er fedt at være fodbolddommer, fordi man ser spillet på en anden måde.

Mangel på fodbolddommere

Årsagen skal findes i en aldrende dommerstand og en lav tilgang af nye dommere. Det kan betyde, at klubber må finde dommere internt i klubben.

Nordjysk fodbold hungrer efter nye dommere til at tage sig af kampene i de nordjyske fodboldrækker. Dommermanglen er nemlig så stor, at det er svært at få en dommer ud til alle kampene.

En af de dommere, der trods alt er at finde på fodboldbanerne, er 16-årige Rasmus Ingedal Thomsen, som lørdag styrede slagets gang mellem Sæby og Jetsmarks U16 drenge.

- Jeg synes, det fede ved at være fodbolddommer er, at man får en ny rolle i forholdt til bare at være spiller, man ser spillet på en anden måde, siger Rasmus Ingedal Thomsen.

Ingen problem at få kampe som dommer

Men fodbolddommere er i øjeblikket en mangelvare i Nordjylland. Noget som Rasmus Ingedal Thomsen godt kan mærke. For der er i hvert fald ikke noget problem med at få kampe som dommer.

Rekrutteringsansvarlig i Vendsyssel Fodbolddommerklub Nynne Kristensen fortæller, at der i hele Nordjylland mangler cirka 75 dommere.

Det er da ikke en ønskesituation, vi står i. Det er da halvpresset i forhold til, at klubberne udvider og får flere og flere hold, så kan dommerstanden ikke følge med.

Nynne Kristensen, rekrutteringsansvarlig, Vendsyssel Fodbolddommerklub

- Det er da ikke en ønskesituation, vi står i. Det er da halvpresset i forhold til, at klubberne udvider og får flere og flere hold, så kan dommerstanden ikke følge med, siger Nynne Kristensen.

Dommermanglen betyder, at klubberne må finde folk fra egne rækker til at dømme kampene.

- De kommer til at stå i den situation, at det ikke er en neutral person, der står inde på midten. Det kan måske være en klubperson, og så kan der være nogen, der sætter spørgsmålstegn ved, hvad der bliver dømt, hvis bølgerne går højt, siger Nynne Kristensen.

Dommermanglen kan blive værre

Hvis der ikke kommer nogle nye dommere til, som Rasmus Ingedal Thomsen, så risikerer dommermanglen at blive endnu værre indenfor de kommende år.

- Vi står i en situation lige nu, hvor det er sådan, at vi i Vendsyssel Fodbolddommerklub har omkring 40 procent, der er over 60 år, og derfor har vi brug for nogle, der kan tage over, siger Nynne Kristensen.

Vendsyssel Fodbolddommerklub har ikke lavet undersøgelser af, hvorfor det er så svært at finde nye dommere, men ifølge Nynne Kristensen er der mange gode grunde til at trække i den sorte dragt.

- Hvis man har mod på at komme ud og tage ansvar og få styrket sit CV med en masse lederegenskaber og blive bedre til at konflikthåndtere, så er det helt sikkert fodbolddommervejen, man skal gå, siger Nynne Kristensen.

Nynne Kristensen understreger, at det ikke kun er de yngste, der kan påtage sig dommerrollen.

- Vi vil selvfølgelig gerne have fat i nogle af de unge også, men alle aldersgrupper kan melde sig til at blive dommer, hvis man har lyst og tid til det. Det kræver selvfølgelig, at man kan forvalte fodboldloven, og at man er i stand til at være fysisk aktiv inden for den række, man dømmer i, siger hun.

Skulle man have fået mod på at blive fodbolddommer, så afholder Vendsyssel Fodbolddommerklub dommergrundkursus den 28. og 29. maj i Sæby Spektrum.