Marie Bjerre om forhøjet varmecheck: - Elendig aftale hjælper ikke børnefamilier

Venstre har valgt at stå uden for aftalen om at forhøje varmechecken - den kommer for sent og hjælper for få, mener partiet.

- Det er dårligt, det der er kommet. 

Sådan lyder kritikken fra Venstres klimaordfører, nordjysk valgte Marie Bjerre, af beslutningen om forhøjelsen af varmechecken, som et flertal af Folketingets partier er blevet enige om.

- Det er er yderligere penge i en elendig aftale, der hjælper for få, er administrativ bøvlet og kommer alt for sent, siger Marie Bjerre.

Flere kan få varmepenge

Målgruppen for varmechecken er ellers i det nye udspil udvidet fra kun at gælde folk med årlige husstandsindkomster på under 550.000 kroner til at gælde husstandsindkomster på under 650.000 kroner.

- Det betyder, at flere vil modtage en check og at checken vil være større, lød det fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), da aftalen onsdag blev lagt frem. 

Men det er ikke nok, lyder det fra Marie Bjerre:

- Der er stadig mange danskere, som ikke får nogen hjælp – særligt børnefamilier som sidder hårdt i det. Indtægten siger jo ikke noget om rådighedsbeløbet, siger hun.

Varmechecken

  • Checken er især målrettet husstande, der fyrer med naturgas eller har fjernvarme baseret på en høj andel af gas. 
  • Baggrunden for varmechecken er de hastigt stigende gaspriser, hvor mange danskere har oplevet prisstigninger på mange tusinde kroner.
  • Det er Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne, der står bag aftalen.
  • Aftalen bygger oven på en anden politisk aftale fra begyndelsen af februar og bliver nu forhøjet fra det allerede aftalte niveau på 3750 kroner til 6000 kroner.
  • Forhøjelsen skyldes, at gaspriserne i løbet af foråret ikke har stabiliseret sig. Blandt andet på grund af Ruslands krig i Ukraine.

Varmehjælp bliver socialpolitik

Hvis de økonomisk dårligst stillede skal have hjælp til varmeregningen, bør det ske gennem allerede eksisterende ordninger gennem kommunen, mener klimaordføreren:

- Vi er ikke tilhængere af et indtægtsloft, fordi man tager energipolitikken og gør den til socialpolitik.

Venstre går i stedet ind for at lempe elafgiften eller at kompensere varmeværker og gasforsyninger direkte.

Forventningen er, at cirka 419.000 husstande kan få varmechecken, der til august og september vil blive udbetalt automatisk.


Seneste nyt

fra Nordjylland