Mark i Dybvad er centrum for gas-boringer

En mark i Dybvad skal lægge jord til de omstridte prøveboringer efter skifergas i Nordjylland.

Den første prøveboring efter skifergas i Nordjylland bliver med al sandsynlighed en mark to kilometer vest for Dybvad i kanten af Jyske Ås. Der er lavet en aftale med ejeren af marken, og efter måneders forarbejde skal der nu gøres klar til at gennemføre den første prøveboring tre-fire kilometer ned i undergrunden.

Det er det statsejede olie- og gasselskab Nordsøfonden og det franske energiselskab Total E&P, som vil foretage prøveboringer. De mener, at undergrunden gemmer på naturgas - nærmere bestemt alunskifergas - for milliarder af kroner. De håber, at der kan være reserver svarende til flere gange Nordsøens.

Selskaberne har indtil videre investeret 200 millioner kroner i at finde frem til gassen. De venter fortsat på de allersidste tilladelser, før de kan gå i gang med at bore. De forventer at være klar til boringerne i slutningen af året. En egentlig udvinding af gassen forventes i givet fald at finde sted fra 2020.

I jagten på skifergas anvendes en kontroversiel boremetode, kaldet "hydraulisk frakturering". Der har været en heftig debat om, hvilke konsekvenser den form for boring har for miljøet. Derfor afholdes der et informationsmøde d. 29. august på Dybvad Kro.

Forsiden lige nu