Foto: Torben Hedemose

Martin lukker: Flytter hele produktionen til Ungarn

185 ansatte ved lysvirksomheden Martin i Frederikshavn mister deres arbejde, når produktionen flytter til Ungarn og fabrikken lukkes om fem til seks måneder.

185 ansatte og cirka 50 vikarer på lysvirksomheden Martin i Frederikshavn har onsdag modtaget dårlige nyheder.

Koncernen Harman International, der ejer Martin har besluttet at samle den europæiske produktion på en stor fabrik i Ungarn, og det koster altså fabrikken i Frederikshavn livet. Produktionen lukkes ned om fem til seks måneder.

- Jeg er oprigtig ked af det. Det er en sørgelig beslutning, set i lyset af vores mangeårige tilstedeværelse i Frederikshavn, siger direktør Lars Dige Knudsen, der er administrerende direktør i Marin Professional.

- Medarbejderne er helt uden skyld, og jeg håber virkelig, der er en række virksomheder, der står på spring om et halvt år for at gafle nogle af vores dygtige folk, siger Lars Dige Knudsen, der i dag har meddelt de ansatte den kedeligt nyhed.

Koncernens plan er at lukke helt ned indenfor det næste halve år og parallelt starte produktionen i Ungarn op.

- Til de medarbejdere der vil være med til vi lukker ned, vil vi tilbyde fratrædelsesordninger, siger Lars Dige Knudsen.

Morten Dahlberg er formand for 3F i Frederikshavn hvor mange Martins ansatte er organiseret.

- Det er satme ikke ikke godt, lyder det bramfrit fra formanden, der netop var blevet orienteret om nyheden da TV2 Nord taler med ham.

- Det bliver en stor udfordring at få dem videre, men det er vores opgave nu at arbejde på det.

Også John Karlsson, der er næstformand ved Metal i Frederikshavn er berørt af situationen.

- Det er vemodigt, når det er en lokal virksomhed, der bliver købt op af en udenlandsk koncern, og de så lukker det hele ned, lyder det.

Martins hovedkontor forbliver i Aarhus, hvor det er i dag.

FAKTA: Lysvirksomheden Martin


  • Stiftet i 1986 af Peter Johansen fra Frederikshavn
  • Virksomheden blev i 1995 børsnoteret
  • Peter Johansen forlod virksomheden i 1998
  • Virksomheden Schow købte Martin og i 2002 begyndte en outsourcing af produktionen til Kina.
  • I 2012 blev Martin igen Solgt. Denne gang var køberen den amerikanske koncern Harman International, der fik Martin i porteføljen for 917 millioner kroner. På daværende tidspunkt var meldingen at der ikke umiddelbart var udsigt til, at der skulle fyres medarbejdere i Frederikshavn.