Masser af ålegræs i Limfjorden
Foto: Torben Lykke Larsen
Efter 25 års forbud mod muslingeskrab trives ålegræsset igen.
Ålegræsset er tilbage i Limfjorden. Efter 25 år med forbud mod muslingeskrab i Limfjorden ved Gjøl er ålegræsset tilbage og mere udbredt end tidligere. Den glæder områdets landmænd, der har været beskyldt for, at deres udledning af kvælstof i fjorden har skadet miljøet.
Ifølge Karsten Søborg, der er formand for Jammerbugt Vandløbslaug, er det et forbud mod muslingeskrab, der har fået ålegræsset tilbage.
- Her har det været forbudt at skrabe muslinger i nu 25 år, så her har det fået ro, og så kan vi se, at det har bredt sig, og det er meget positivt, siger han fra havnen i Gjøl ved Aabybro.
Carsten Søborg og de øvrige landmænd har gennem mange år haft restriktioner på, hvor meget kvælstof de må udlede i fjorden. Netop for at bevare ålegræsset, der er vigtigt for vandmiljøet i fjorden. Derfor vil det være af stor betydning for landmændene, hvis kvælstof viser sig ikke at være den største trussel mod ålegræs.
- Det er jo altafgørende. Der kan vi jo se her. Hvis det havde været, som det er her over hele Limfjorden, så var vi jo aldrig blevet pålagt de her krav, siger Carsten Søborg
Professor ved det Teknisk-Naturvidenskabelige fakultet ved Aalborg Universitet Torben Larsen er enig i, at muslingeskrab i Limfjorden har konsekvenser for ålegræsset.
- Muslingeskrab er sådan en klassisk miljø-erhvervskonflikt. Der ikke er nogen tvivl om, at muslingeskrab er meget skadeligt for miljøet, men det er også et vigtigt erhverv, siger professor Torben Larsen.
Han slår samtidig fast, at udledningen af kvælstof er Limfjorden største miljøproblem.