LIGE NU:

Masser af ulovlige plakater

Reglerne for opsætning af valgplakater i Nordjylland er vidt forskellige. Kandidaterne har svært ved at finde rundt i reglerne - og sætter ulovlige plakater op i massevis.

Anders Hvashøj stiller op for de konservative. Et traditionelt retskaffent parti. Alligevel har han den sidste uges tid haft ulovlige plakater hængende flere steder.

- Jeg har haft et hold til at sætte plakaterne op, og de har måske haft lige travlt nok, siger Anders Hvashøj, konservativ folketingskandidat i Mariagerfjordkredsen

Nu piller han så plakaterne ned ved indkørslen til Hobro. Plakaterne må nemlig kun hænge indenfor byskiltet - ikke udenfor i 9 af de 11 nordjyske kommuner.

- Jeg synes godt reglerne kunne være nemmere at finde rundt i. Vi har forsøgt, men åbenbart ikke godt nok, siger Anders Hvashøj.

En af de mere erfarne i valgkamp nemlig Birgitte Josefsen hænger også ulovligt i sin egen valgkreds.

- Nogen gange går det nok så stærkt, at man ikke lige kontrollerer om plakaterne er indenfor eller udenfor byskiltet, siger venstres folketingskandidat i Mariagerfjordkredsen, Birgitte Josefsen.

Venstres Tina Nedergaard hænger i Hobro ikke bare udenfor byskiltet - hun hænger også i en rundkørsel. Det er også ulovligt - så Birgitte Josefsen kan hjælpe sin partikollega, når hun sætter sin kredsformand i arbejde

- Min kredsformand bliver nu sendt på tur, for at sikre at plakaterne hænger lovligt. Jeg er med til at lave landets love og så skal jeg selvfølgelig også overholde dem, siger Birgitte Josefsen.

Begge kandidater vil gerne have lidt mere gennemskuelige regler for opsætning af valgplakter. Denne gang er de faktisk meget gennemskuelige.

I Aalborg, Brønderslev og Frederikshavn skal man aflevere sine plakater til kommunen. På Læsø er der kun to regler. Man skal selv sætte dem op og selv pille dem ned.

I 6 af de sidste 7 kommuner gælder vejdirektoratets retningsgivende regler. Det gør de også i den sidste kommune, nemlig Rebild. Her er der bare lempet på nogle enkelte forhold, der gør det lidt nemmere for kandidaterne.

På flere af landsdelens marker er der også kandidater på søjler, hegn og bigballer. Det er lovligt, så længe kandidaten har lov fra jordens ejer.

Naturbeskyttelsesloven giver nemlig lov til at lave den form for reklame - men kun med valgkampagner. Alligevel vil konservative Anders Hvashøj gerne have ensretning.

- Det ville være meget nemmere, hvis alle kommuner brugte de samme regler, i hvertfald indenfor den storkreds, hvor man kan vælges, siger han til TV2/NORD.