Massivt kursfald i Ebh Bank
Værdien af aktierne i Ebh Bank blev mandag næsten halveret oven på bankens finansielle krise. Udlån til ejendomssektoren sender endnu en bank til tælling.
Aktierne i kriseramte Ebh Bank havde næsten tabt halvdelen af deres værdi, da Københavns Fondsbørs lukkede mandag. Der stod minus 48 procent på bundlinjen efter dagens handler. Det massive
kursfald kom oven på nyheden om Fjerritslev-baserede banks store finansielle problemer.
Ebh Bank har modtaget nødlån fra Nationalbanken og en række unavngivne danske banker for at fortsætte den daglige drift. Ledelsens forventninger til årets
resultat er skruet ned til et rundt nul, og banken er i praksis sat til salg, ligesom administrerende direktør Finn Strier Poulsen er fyret.
Det er store lån til ejendomsspekulanter, der er skyld i
krisen, erkender bestyrelsesformand Egon Korsbæk.
Ud over adm. direktør Finn Strier Poulsen fik en direktør, en underdirektør samt den interne revisionschef natten til mandag besked om deres fyring. Og det skyldes, at direktionen var for lempelig med kreditterne, siger bestyrelsesformanden.
- Det er der nogle ting, der tyder på. Vi har alle læst om ejendomsfolkene i aviserne, og de kan være en svær størrelse at styre. Men det undskylder ingenting, siger Egon Korsbæk til borsen.dk.
Finansmanden Steen Gudes konkursramte selskab Stones Invest spiller en væsentlig rolle i krisen sammen med en række andre storkunder. Ebh Bank måtte i kølvandet på kollapsen i Stones Invest den 11. september nedjustere forventningerne kraftigt til
et overskud på 110-130 millioner kroner. Desuden har nervøse kunder valgt at hæve deres penge i banken den seneste tid, og samtidig har stigende priser på pengemarkedet besværliggjort driften. Målet er nu at finde enten en fusionspartner eller en køber til Ebh Bank.
Bestyrelsesformanden afviser, at situationen i øvrigt kan
sammenlignes med Roskilde Bank, hvor Nationalbanken efter et forgæves forsøg på at sælge banken måtte ind og tage over efter at banken også havde modtaget et likviditetstilskud.
- Den situation er vi slet, slet ikke i. Vi har vores
selvstændighed. Men vi har måttet bide i det sure æble og gå til nogen for at få hjælp til vores likviditet. Det har de været parat til at bakke op om, og det er, fordi de tror på os, siger Egon Korsbæk til Ritzau.
Formanden føler sig meget overbevist om, at banken kan sælge en række datterselskaber, og siger også, at bankens egenkapital på ingen måde er truet. Banken havde ved halvåret en egenkapital på 1,1 milliard kroner.
Københavns Fondsbørs er i gang med at undersøge fredagens handler i den kriseramte nordjyske Ebh Bank for at se, om der er foretaget insiderhandler. Undersøgelsen ventes ikke at tage mange dage.
Fredag blev der handlet pænt i Ebh Bank-aktier, som faldt 20 procent i et positivt marked efter dagen før at være faldet 16 procent. Natten til mandag kom så meddelelsen, om at banken var blevet reddet af et sikkerhedsnet, spændt ud af Nationalbanken
og en række danske banker.
Der blev fredag handlet knap 5400 aktier, hvilket er mere end på en typisk handelsdag.
- Vi undersøger på den baggrund sagen og vil hurtigt nå frem til et resultat, siger chef for overvågningen på Fondsbørsen Erik Bruun Hansen
Er der mistanke om insiderhandel, vil Fondsbørsen sende sagen videre til Finanstilsynet, som kan gå dybere ned i handlerne end Fondsbørsen har mulighed for.
Ny administrerende direktør bliver Jens Nielsen, der i
perioden fra 18. august til den 1. maj i år har siddet i bankens direktion.
/ritzau/