Seneste nyt:

Med ét stod Christina med familiens skibsværft på hånden - nu sparker hun alle fordomme til hjørne

Efter broderens død stod Christina Ørskov pludselig som 45-årig mor med ansvaret for en international familievirksomhed. I dag hyldes hun som en af landets bedste ledere.

I årtier har familien Ørskov kæmpet for at sikre Nordjylland en fremtrædende position inden for det maritime område. Der er bygget skibe og foretaget reparationer i milliardklassen fra værftet i Frederikshavn.

quote Jeg har en selverkendelse; nemlig at jeg ikke ved meget om skibe eller teknik. Der er områder, jeg ikke kan, men det handler om at holde "snotten i måtten" og gøre det, man er god til.

Christina Ørskov, ejer, Orskov Yard

I eftermiddag stikker familien næsen frem på de bonede gulve, når de danske ejerledere kårer årets bedste leder – for som vinder af konkurrencen på regionalt plan er Christina Ørskov, barnebarn til grundlæggeren af Ørskov Christensens Stålskibsværft – nu Orskov Yard, klar til at dyste mod resten af landet.

Christina Ørskov har sønnerne Frederik, der arbejder som grøn energiinvestor i enkapitalfond og Daniel, der læser til maskinmester, med i dag, når Årets Ejerleder kåres. Privatfoto
Christina Ørskov har sønnerne Frederik, der arbejder som grøn energiinvestor i enkapitalfond og Daniel, der læser til maskinmester, med i dag, når Årets Ejerleder kåres. Privatfoto

Vilje driver vækst

Hun er taget til hovedstaden, hvor konkurrencen afgøres, og med i bagagen er prisen som Årets Ejerleder 2021 i Nordjylland – og begrundelsen, at hun er en ejerleder, sammen med CEO Lars Fischer har sammensat det rigtige team og vist viljen til at drive væksten i Orskov Yard.

Samtidig tager Christina Ørskov flotte ord som, at "hun tager et globalt og lokalt samfunds- og klimamæssigt ansvar med bæredygtige investeringer og lokale projekter", med til landsfinalen, hvor hun som 52-årige kvinde står i front for et erhverv, der på verdensplan er et udpræget mandsdomineret felt.

- Jeg måtte lige knibe en tåre, da jeg fik prisen. Jeg er jo ikke vant til så mange pæne ord og det med, at det handlede om mig, fortæller Christina Ørskov, der tilbage i oktober blev kåret som regional vinder i Musikkens Hus i Aalborg.

I dag repræsenterer hun hele Nordjylland, når vinderen på landsplan skal findes.

-	Jeg måtte lige knibe en tåre, da jeg fik prisen. Jeg er jo ikke vant til så mange pæne ord og det med, at det handlede om mig, fortæller Christina Ørskov, der tilbage i oktober blev kåret som regional vinder i Musikkens Hus i Aalborg, hvor billedet her er fra.
- Jeg måtte lige knibe en tåre, da jeg fik prisen. Jeg er jo ikke vant til så mange pæne ord og det med, at det handlede om mig, fortæller Christina Ørskov, der tilbage i oktober blev kåret som regional vinder i Musikkens Hus i Aalborg, hvor billedet her er fra.

Et superteam på 220

Med nærmest vanlig nordjysk beskedenhed fastholder hun, at prisen slet ikke handler om hende. Det er nemlig en holdpræstation – og noget, der kun har kunnet lade sig gøre, fordi hun har støtte fra hele værftet og alle 220 ansatte, mener hun.

- Jeg har et superteam, det her er slet ikke noget, jeg kan klare alene, siger Christina Ørskov, der fejrede den regionale kåring med pålægskagemand til alle på værftet.

Orskov Yard er markant i bybilledet i Frederikshavn og en stor spiller i det maritime erhvervsliv.
Orskov Yard er markant i bybilledet i Frederikshavn og en stor spiller i det maritime erhvervsliv.

Jeg har ikke forstand på skibe

Hun er født ind i værftsverdenen som tredje generation, men det lå ikke i kortene, at hun en dag skulle sidde for bordenden.

Hun har efter eget udsagn ”ikke en skid forstand på skibe”, men hun kender sin begrænsninger.

- Jeg har en selverkendelse; nemlig at jeg ikke ved meget om skibe eller teknik. Der er områder, jeg ikke kan, men det handler om at holde "snotten i måtten" og gøre det, man er god til og uddyber:

- Jeg brænder for virksomheden, det er alfa og omega, at de ansatte har det godt, og det går godt for virksomheden. Vi har ansvaret for, at mange familier kan få smør på brødet - og er vigtig i lokalsamfundet, og det forpligter.

Arne Ørskov Christensen, født 1916. Han etablerede egen virksomhed i 1950 og startede Ørskov Stålskibsværft i 1958. Arne Ørskov døde i 1990. Foto: Nordjyllands Kystmuseum
Arne Ørskov Christensen, født 1916. Han etablerede egen virksomhed i 1950 og startede Ørskov Stålskibsværft i 1958. Arne Ørskov døde i 1990. Foto: Nordjyllands Kystmuseum

Farfar grundlagde virksomheden

Det var hendes farfar, Arne Ørskov Christensen, der tilbage 1958 etablerede værftet, primært med fokus på nybyggeri. Hendes far Niels Ørskov Christensen tog over, og hendes bror, Jeppe Ørskov, satte sig i toppen af den familiedrevne virksomhed i 2003 – med Christina på posten som bestyrelsesformand. 

quote Det var helt vildt, al den sympati, støtte og respekt, der blev vist mig. Alle trådte i karakter, og vi kæmpede,

Christina Ørskov, ejer, Orskov Yard

To år senere skiftede virksomheden kurs og fokuserede på reparation og service og skiftede samtidig navn til Orskov Yard.

Jeppe Ørskov døde i februar 2015 som følge af sygdom i en alder af blot 50 år.

– Jeg blev vist sympati og støtte

Pludselig stod Christina alene. I sorg efter tabet af sin bror – og med et værft hvor hun aldrig havde regnet sig selv som hovedperson.

Igennem et år havde hun fungeret som øverste chef for værftet, da broderen blev syg. Og hun meldte ærligt ud; hun havde ikke de samme kompetencer som broderen.

- Det var helt vildt, al den sympati, støtte og respekt, der blev vist mig. Alle trådte i karakter, og vi kæmpede, fortæller Christina Ørskov, som tilføjer, at hun også fik støtte fra sin far, der for længst havde forladt den daglige drift på værftet.

Jeppe Ørskov efterlod sig hustru samt to børn på henholdsvis 12 år og 16 år.

Jeppe Ørskov var en af de vigtigste personer i den maritime klynge i Frederikshavn. Foto: Eframe
Jeppe Ørskov var en af de vigtigste personer i den maritime klynge i Frederikshavn. Foto: Eframe

Den særlige Ørskov-ånd

Der blev fra alle sider, ifølge hende, vist den særlige Ørskov-ånd, som stammer helt tilbage fra farfarens tid. En ånd, der er svær at forklare.

- Den sidder vel nærmest i hjertet og er svær at sætte ord på, og det er i hvert fald ikke noget, man skriver ned på et stykke papir, fortæller Christina Ørskov.

Det er derfor også vigtigt for Christina Ørskov, at hun repræsenterer en virksomhed, der ikke er en svingdørsvirksomhed, men et sted hvor folk har lyst til at blive i mange år.

- Det vigtigt, fordi det tager tid at få den særlige Ørskov-ånd ind under huden. Vi driver virksomheden som en stor familie, hvor alle har et ansvar - uanset om man er timelønnet eller direktør. Og alle tør tage et ansvar og være en del af familien, fortsætter hun og tilføjer, at der er meget kort afstand mellem idé til beslutning i firmaet.

På billedet se Niels  Ørskov, tømrermester C.H.Aaen, Arne Ørskov og kommunaldirektør Poul Wilhelsen. Foto: Nordjyllands Kystmuseum
På billedet se Niels Ørskov, tømrermester C.H.Aaen, Arne Ørskov og kommunaldirektør Poul Wilhelsen. Foto: Nordjyllands Kystmuseum

Direktion med arbejdsfordeling

Hun er også lykkelig for, at det lykkedes at finde en med den særlige Ørskov-ånd til at tage over som administrerende direktør for Orskov Yard, så hun selv kan koncentrere sig om bestyrelsesarbejde og netværk inden for det maritime område.

- Han har hjertet det rigtige sted, og vi er et godt team. Jeg kunne ikke klare det alene. Jeppe havde de tekniske kompetencer, det har jeg ikke, så det passer som fod i hose med Lars som administrerende direktør, siger Christina Ørskov.

quote Lars og jeg deler opgaver, hvor jeg er den mere udadvendte og forsøger at markere det maritime Nordjylland alle steder, jeg kan komme til det

Christina Ørskov, ejer, Orskov Yard

Lars Fischer er manden, der tilbage i 2016 trådte ind i direktionen, og tre år senere blev udnævnt til administrerende direktør, mens Christina Ørskov fortsatte som direktør, direktions- og bestyrelsesmedlem.

Lars Fischer er manden, der tilbage i 2016 trådte ind i direktionen, og tre år senere blev udnævnt til administrerende direktør hos Orkov Yard.
Lars Fischer er manden, der tilbage i 2016 trådte ind i direktionen, og tre år senere blev udnævnt til administrerende direktør hos Orkov Yard.

– Det er tæske-spændende

Ændringen i værftets organisation skete på baggrund af en stor investering i et nyt dok-anlæg og et strategisk mål om yderlig udvidelse og styrkelse af værftet.

- Lars og jeg deler opgaver, hvor jeg er den mere udadvendte og forsøger at markere det maritime Nordjylland alle steder, jeg kan komme til det. Jeg er blandt andet en del i København, forklarer Christina Ørskov. Og det ser ud at have en effekt:

- Det lykkedes da også af og til at lokke nogle af de ”kjøben´hawnere” til Nordjylland, men det er ligesom om, der er længere vej herop end den modsatte vej, siger Christina Ørskov og tilføjer, at hun i den grad bruger sit maritime netværk og bestyrelsesposter.

- På den måde kan jeg se en helhed inden for branchen. Det er tæske-spændende, siger hun.

Der er ifølge Christina Ørskov en særlig Ørskov-ånd på værftet. En ånd, som stammer helt tilbage fra farfarens tid. En ånd, der er svær at forklare - og som sidder i hjertet og under huden, siger hun. 
Foto: Henning Bagger, Scanpix/Ritzau
Der er ifølge Christina Ørskov en særlig Ørskov-ånd på værftet. En ånd, som stammer helt tilbage fra farfarens tid. En ånd, der er svær at forklare - og som sidder i hjertet og under huden, siger hun. Foto: Henning Bagger, Scanpix/Ritzau

Hun har en særlig drivkraft

Og det er blandt andet det engagement indenfor branchen, hun indtil videre er blevet belønnet med i Nordjylland.

- Christina er en ildsjæl, der flot og beslutsomt fører familievirksomheden videre. Hun er en naturlig leder og er ikke bange for at konkurrere med de helt store konkurrenter i branchen. Christina har en særlig drivkraft og et fantastisk engagement i alt, hvad hun beskæftiger sig med, både i virksomheden, i branchen, i byen og i Nordjylland. Drivkraft, mod og handlekraft indrammer Christina som ejerleder, fortæller Torben Toft Kristensen, partner i PwC i Aalborg.

quote Der hviler altid et form for pres, når man som datter eller søn vælger at drive en stor familievirksomhed videre, men Christina Ørskov har uden videre gjort det fantastisk.

Betina Hagerup, direktør, Dansk Erhverv

Det er PwC, der i samarbejde med Nykredit ErhvervsBank, Dansk Erhverv og Finans hylder Danmarks dygtigste ejerledere ved arrangementet Årets Ejerleder 2021, der er i dag torsdag i Hellerup nord for København.

- Jeg er stolt og glad. Det er meget, meget flot, at havnen vil forevige vores familienavn med en ny vej på havnen, lød det fra Christina Ørskov, da hun modtog vejskiltet af havnedirektør Mikkel Seedorff. Frederikshavn Havn har valgt at kalde den nye hovedvej ud til havneudvidelsen Arne Ørskovs Vej - efter Christina Ørskovs farfar, der etablerede Ørskov Christensens Stålskibsværft. Foto: Eframe
- Jeg er stolt og glad. Det er meget, meget flot, at havnen vil forevige vores familienavn med en ny vej på havnen, lød det fra Christina Ørskov, da hun modtog vejskiltet af havnedirektør Mikkel Seedorff. Frederikshavn Havn har valgt at kalde den nye hovedvej ud til havneudvidelsen Arne Ørskovs Vej - efter Christina Ørskovs farfar, der etablerede Ørskov Christensens Stålskibsværft. Foto: Eframe

Pres til at drive virksomhed videre

Og med sig har hun rosende ord fra blandt andre Betina Hagerup, direktør for markeder i Dansk Erhverv.

- Der hviler altid et form for pres, når man som datter eller søn vælger at drive en stor familievirksomhed videre, men Christina Ørskov har uden videre gjort det fantastisk. Hendes beslutsomhed og skarpe forretningsforståelse har bidraget til, at Orskov Yard har vækstet yderligere. Hun er en ejerleder, der giver tilbage til sit lokalsamfund, og som ikke er bange for at tage det lange seje træk for at lykkes, siger Betina Hagerup, direktør for markeder i Dansk Erhverv.

I årtier har familien Ørskov kæmpet for at sikre Nordjylland en fremtrædende position inden for det maritime område. Der er bygget skibe og foretaget reparationer i milliardklassen fra værftet i Frederikshavn. Foto: TV2Nord
I årtier har familien Ørskov kæmpet for at sikre Nordjylland en fremtrædende position inden for det maritime område. Der er bygget skibe og foretaget reparationer i milliardklassen fra værftet i Frederikshavn. Foto: TV2Nord

Valgte værftet til

Men Christina Ørskov har nu aldrig følt det som et pres at være født ind i værftsfamilien.

- Der har været frit valg, siger hun og uddyber, at hun trods det åbenlyse at gå ind i familieforetagendet aldrig har været et krav fra forældre. 

quote Jeppe og jeg har altid være enige om, at det ikke var noget, børnene skulle presses ind i. Det er vi heller ikke blevet.

Christina Ørskov, ejer, Orskov Yard

Jeppe Ørskovs søn, Malte Ørskov, holdt tale om sin afdøde far i forbindelse med indvielsen af Jeppe Ørskovs Pier. Foto: Eframe
Jeppe Ørskovs søn, Malte Ørskov, holdt tale om sin afdøde far i forbindelse med indvielsen af Jeppe Ørskovs Pier. Foto: Eframe

Hun har frit kunnet vælge til eller fra.

Hun har da også erhvervsmæssigt efter studentereksamenen været omkring som selvstændig restauratør og i lære som advokatsekretær, ligesom hun også er mor til to sønner – og har en skilsmisse bag sig og nu en sammenbragt familie.

ØRSKOV CHRISTENSENS STÅLSKIBSVÆRFT

Fjerde generation Ørskov på vej

Christina Ørskovs to sønner er ligesom hendes bror, Jeppe Ørskovs, to børn med i bestyrelsen i Orskov Yard.

- Jeppe og jeg har altid være enige om, at det ikke var noget, børnene skulle presses ind i. Det er vi heller ikke blevet. Det er en åben mulighed - men det skal være ens eget valg, siger Christina Ørskov, der dog er fortrøstningsfuld i forhold til, at fjerde generation Ørskov vil melde sig på banen, når tiden er til det.

quote Jeg gør jo bare det, jeg brænder for, og så det er jo imponerende, at folk ser på én på en anden måde

Christina Ørskov, ejer, Orskov Yard

Hun har sønnerne Frederik, der arbejder som grøn energiinvestor i enkapitalfond og Daniel, der læser til maskinmester, med i dag, når Årets Ejerleder kåres. Ligesom også hendes forlovede, Tom, er med på de bonede gulve.

Prinsesse Benedikte og Prins Richard navngiver onsdag 7. maj 1997 to Scanline-færger på Ørskov Stålskibsværft i Frederikshavn. De to færger blev døbt Prinsesse Benedikte og Prins Richard. I baggrunden ses daværende direktør Niels Ørskov. Foto: Henning Bagger Ritzau/Scanpix
Prinsesse Benedikte og Prins Richard navngiver onsdag 7. maj 1997 to Scanline-færger på Ørskov Stålskibsværft i Frederikshavn. De to færger blev døbt Prinsesse Benedikte og Prins Richard. I baggrunden ses daværende direktør Niels Ørskov. Foto: Henning Bagger Ritzau/Scanpix

Jeg gør det, jeg brænder for

Og lige dér på de boende gulve trives den 52-årige Christina Ørskov lige så godt som hjemme på værftet. For hun er vant til at være på og fortælle om det maritime erhverv, om udfordringer og muligheder – blandt andet når ministre eller erhvervsfolk fra ind- og udland vil se nærmere på skibe og kraner og dok og høre om, hvad er det de gør deroppe i Frederikshavn.

Anderledes ydmyg er hun, når det er hende selv og egne bedrifter, der skal tales om.

- Jeg gør jo bare det, jeg brænder for, og så det er jo imponerende, at folk ser på én på en anden måde, siger hun.

Hun har ingen forventninger til placeringen i den landsdækkende konkurrence, men håber at få en hyggelig aften.

- Og måske lige vise, at vi ikke er et udkantsområde, men vi kan godt heroppe, fastslår hun.

Det er 18. gang i træk, Årets Ejerleder kåres, og juryen består af repræsentanter fra Dansk Erhverv, Nykredit, PwC, Årets Ejerleder 2019 og to erhvervsprofiler.

Tidligere har blandt andre Bjarke Hansen fra Primo Tours A/S og Mikkel Borg Bjergsø fra Mikkeller ApS vundet titlen.

Se eller gense TV2 Nords indslag med Niels Ørskov, der vender tilbage til familievirksomheden kort tid efter sin søns død.