02:47

Foto: Daniel Mikkelsen

1 af 2

Mere åbenhed om tarmkræft

En ny netværksgruppe i Nordjylland, skal sætte fokus på den tabubelagte sygdom, der rammer 900 nordjyder årligt.

Det er Jette Lyngholm, der sammen med flere andre, der har haft tarmkræft inde på livet, er initiativtager til netværksgruppen,

Både patienter og pårørende til patienter med tarmkræft oplever nemlig at føle sig meget alene, fordi sygdommen er så tabubelagt.

- Da min søster fortalte hun havde fået endetarmskræft tænkte jeg, nå, det skal vi nok ikke snakke om, siger Jytte Lyngholm Sørensen, der er søster til Jette.

Men Jette Lyngholm har valgt at være meget åben omkring sygdommen og den stomi hun har fået som følge af kræften. Og det har hjulpet både hende selv og hendes familie. Det samme har Elin Bødker, der også er med i netværksgruppen. Hun har også stomi og skal skifte sin pose tre gange dagligt.

Men det at leve med stomi er ikke noget der forhindrer en i at leve som alle andre. Og man kan både gå i svømmehal, tage på stranden og dyrke sex.

- Man kan få sådan noget smart undertøj, som dækker over posen og det kan man have på når man skal dyrke sex, så det er helt som før, forklarer Elin Bødker.

Planen er at netværket skal arrangere medlemsaftener 4-6 gange om året og forhåbentlig være med til at gøre sygdommen mindre tabubelagt.