Foto: TV2/Nord (Arkivfoto)

Mere sikre blodtransfusioner

Det er blevet mere sikkert at modtage blod på Aalborg Universitetshospital. Tidligere var der op imod 60 utilsigtede hændelser om året på sygehusets ubemandede bloddepoter, men en ny metode gør det mere sikkert for patienterne.

På de ubemandede bloddepoter på Aalborg Universitetshospital er der en række regler, der skal følges, for at sikre,  at det rigtige blod ender i den rigtige patient. Men 60 gange om året blev reglerne ikke fulgt.

- Det er meget vigtigt under en blodtransfusion, at patienter får det rigtige blod, men det kunne man ikke være sikker på, hvis blodet ikke scannes to gange, siger Lise Falk, afdelingsbioanalytiker, Aalborg Universitetshospital.

Selvom det ikke er gået rigtig galt, var der behov at finde en løsning på problemerne med patientsikkerheden.  Det var først, da sygehusets Idéklinik blev inddraget, at der kom skred i tingene.

I blodbanken blev løsningen, at personalet ikke kan få udskrevet de rigtige papirer, før den sidste scanning er foretaget - en lille procedure, som gør blodtransfusion mere sikker for patienterne.

Vi fik implementeret løsningen end sidste uge, og der har ikke været nogen episoder siden, så vi håber, det var løsningen, siger Lise Falk, der siger, at den nye løsning betyder øget sikkerhed for patienterne.