LIGE NU:

Mette Frederiksen bliver landets næste statsminister

Natten til onsdag præsenterede Mette Frederiksen på et pressemøde, at hun nu har opbakning til en ren socialdemokratisk regering – dog uden at have et regeringsgrundlag.

Det har 20 dage undervejs, men nu kan Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) snart kalde sig for landets nye statsminister.

Det står klart efter Socialdemokratiet sent tirsdag aften nåede til enighed med Radikale Venstre, Enhedslisten og SF om, at hun kommer til at stå i spidsen for en socialdemokratisk et-parti-regering.

Men selvom partierne er enige om en nye politisk retning for Danmark, så er det ikke nedfældet i et regeringsgrundlag.

- Det her er ikke et regeringsgrundlag, og der kommer ikke et. Jeg kommer til at præsentere regeringens idéer og det arbejde, vi sætter os for. Det her er en politisk forståelse mellem de fire partier, og det er grundlaget for, at vi kan danne en regering, siger Mette Frederiksen.

Det er ikke noget krav, at en ny regering skal præsentere et regeringsgrundlag, men der har været tradition for det.

Men selvom der ikke er tale om et decideret regeringsgrundlag, har partierne indgået det, de kalder en ’politisk forståelse’. I den forståelse ligger blandt andet initiativer om, at den omdiskuterede ø Lindholm, alligevel ikke skal bruges som udrejsecenter for kriminelle udlændinge, som den tidligere regering havde lagt op til.

- Det er selvfølgelig det grundlag, vi kommer til at arbejde på. Jeg føler mig meget forpligtet over for det her papir og kommer til at være tro over for både dets ord og intention hele vejen igennem, siger Mette Frederiksen.

Det er partierne enige om