LIGE NU:

Miljøministeren på besøg i Vesthimmerland

Troels Lund Poulsen (V) så på den vesthimmerlandske model for behandling af miljøgodkendelser i landbruget.

1. januar 2007 fik de nye storkommuner ansvaret for miljøtilladelser i landbruget. Siden da har ansøgningerne hobet sig op de nordjyske kommuner - uden at blive behandlet. Men ikke i Vesthimmerlands Kommune, hvor miljøminister Troels Lund Poulsen i dag var på besøg.

- Jeg synes, det er vigtigt at gå foran og se på nogen af de steder, som gør det rigtig godt. Det er også derfor, jeg er her i Vesthimmerlands Kommune i dag, siger Troels Lund Poulsen.

Opskriften på succesen er forberedelse. Inden Vesthimmerlands Kommune overtog sagsområdet, søgte den hjælp hos landboforeningerne og hyrede fire nye medarbejdere.

- Det handler om, at personalet er indstillet på at skulle løse opgaverne så hurtigt, som de kommer, og også om at der er noget politisk vilje til at løse opgaverne i den takt, som landbruget kræver, siger Knud Kristensen, formand for Plan & Miljø i Vesthimmerlands Kommune.

Men de mange ubehandlede ansøgninger hober sig stadig op i andre nordjyske kommuner. De må stramme sig an, mener miljøministeren:

- Det er klart et krav, at der skal mere handling til, end der har været før. Der er forskellige årsager til, at der har været lidt sløvhed i systemet, men jeg forventer klart mere action fra kommunerne i 2008, end der har været i 2007, fortæller Troels Lund Poulsen.

Selvom det går godt med miljøgodkendelserne i Vesthimmerland, håber Knud Kristensen, at det kan gå endnu bedre i fremtiden.

- Der kan også være andre kommuner, som gør nogle andre ting, som er rigtig gode. Dem vil vi også gerne have noget erfaring fra. Det er et spørgsmål om vidensdeling, og jeg er glad for, at miljøministeren har set, hvordan vi gør det, og har været her, så han kan være med til at bringe det her ud, slutter Knud Kristensen fra Vesthimmerlands Kommune.