LIGE NU:

Millioner på vej til nordjyske demenscentre

Nordjylland får demenscentre i Frederikshavn, Hjørring, Læsø og Aalborg. Centrene er rettet mod mennesker i et tidligt stadie af demens og deres pårørende.

Der er godt nyt til demensramte og deres pårørende. Alle de nordjyske kommuner har nemlig søgt om penge til at oprette rådgivnings- og aktivitetscentre – og det har de fået.

Dermed bliver der centre til demente i Frederikshavn, Hjørring, Læsø og Aalborg, mens de andre kommuner får satellit-centre.

Her skal man kunne gå ind direkte fra gaden, uden først at have været gennem visitation.

- Livet slår en kolbøtte, når man selv eller ens nære bliver ramt af demens. Særligt i begyndelsen vil de fleste befinde sig i en situation, hvor det er vigtigt med nem adgang til hjælp og støtte, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby fra Venstre.

På centrene vil der for eksempel være café og mødested, motion, musik, dans, spil og pårørendekurser.

Også Alzheimerforeningen og Musikterapeutuddannelsen på Aalborg Universitet har været med til at ansøge om penge til et aktivitetscenter til demente og pårørende.

Direktøren for Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen, er glad for bevillingen.

- Det er en rigtig god nyhed for mennesker med demens og deres familier i Nordjylland, siger han.

I Aalborg skal der desuden oprettes et teknologibibliotek, som har viden om, hvad der sker på området for teknologiske hjælpemidler. Her kan borgerne prøve forskellige hjælpemidler.

I alt er der blevet sat 37,5 millioner kroner af på landsplan til rådgivnings- og aktivitetscentre.