Asetek har fået millioner til et projekt vedr. vandkøling af servere Foto: Asetek

Millioner til grønne projekter

Fornyelsesfonden giver 11 millioner til to grønne projekter i Nordjylland, beregning af vindenergi og vandkøling af servere. [b]  [/b] [b]  [/b]

Erhvervs- og vækstministeriet har gennem Fornyelsesfonden uddelt 69 mio. kr. til virksomheder inden for blandt andet vedvarende energi og miljøvenligt landbrug. 

To af projekterne foregår i Nordjylland.

Asetek i Brønderslev har fået kr. 5,4 mio til et projekt vedr. vandkøling af servere og EMD International i Aalborg kr. 5,8 mio til beregning af vindenergi.

TV2/NORD besøgte torsdag Asetek.
Den traditionelle måde at køle computerprocessorer ned på, koster masser af energi, så derfor har Asetek søgt udviklingsstøtte til en væskekølingsløsning i datacentre.

- På den måde kan vi fjerne varmen mere direkte og koncentreret og derved spare op mod 50% energi, siger direktør Ole Madsen, Asetek til TV2/NORD.
 

Asetek startede for 12 år siden i en garage i Brønderslev, men har nu afdelinger i USA og Kina, og har stille og roligt bragt sig i spidsen, når det gælder køling af computere.

 

- Vi er blevet førende i verden når det gælder vandkøling af computere og er leverandør til store firmaet som Dell og HP, siger Ole Madsen.
 

Udviklingen af teknologien skal foregå i Brønderslev og vil betyde flere ansatte i firmaet.

Fornyelsesfonden støtter i denne omgang 12 nye løsninger og produkter i sin seneste ansøgningsrunde "Innovation af grønne produkter og serviceydelser".

Projektstøtten er en del af de i alt 760 mio. kr., som Fornyelsesfonden uddeler i perioden 2010 - 2012.