LIGE NU:

Minister: Jeg straffer Aalborg urimeligt

Beskæftigelsesministeren indrømmer, at hun straffer kommunerne økonomisk for ikke at leve op til regler, som hun ved umuligt kan efterleves i virkeligheden. Socialdemokraterne vil have problemet løst.

Det koster skatteborgerne i Aalborg Kommune millioner af kroner, at en række regler på beskæftigelsesområdet er umulige at efterleve. Det drejer sig om en række tilfælde, hvor kommunerne straffes økonomisk for ikke at aktivere borgere rettidigt. På trods af at reglerne forhindrer, at det kan lade sig gøre.

Rådmand fra Aalborg Kommune Mai-Britt Iversen har klaget til beskæftigelsesminister Inger Støjberg. Inger Støjberg indrømmer, at reglerne i en række tilfælde gør det umuligt for kommunerne at undgå økonomisk straf. Socialdemokraternes kommunalordfører Rasmus Prehn vil nu rejse sagen i Folketinget.

- Det kan ikke være rigtigt, at skatteborgerne i Aalborg Kommune skal betale for regeringens lovsjusk, reglerne skal rettes til, så kommunerne ikke straffes på den her helt urimelige måde, siger Rasmus Prehn.

Problemet opstår i de tilfælde, hvor en arbejdsløs skal aktiveres, men eksempelvis er i gang med et selvvalgt uddannelsesforløb. Her har kommunen ikke nogen mulighed for at aktivere borgeren rettidigt, men straffes alligevel økonomisk. Mai-Britt Iversen vurderer, at Aalborg
Kommune kan miste over 2 mio. kr. om måneden på de umulige regler. Inger Støjberg erkender i sit svar til Aalborg Kommune, at kommunen straffes uden kunne gøre noget, men ministeren lægger alligevel ikke op til at ændre reglerne.

Inger Støjberg skriver i sit svar:
 
Du har henvist til en række eksempler, hvor du mener, at reglerne modarbejder en rettidig aktivering af den ledige med den følge, at kommunen straffes økonomisk.

Jeg er opmærksom på, at der er en række forhold, som kan vanskeliggøre en rettidig aktivering. Disse forhold har hele tiden været kendt, også da reglerne blev vedtaget.

- Det her er jo en ren tilståelsessag fra ministeren, nu må hun bare se få ændret de regler, siger Rasmus Prehn.