Minister kæmper for danske industrifiskere

Fiskerne skal have hurtig adgang til de fisk, som biologerne giver grønt lyst for, mener fødevareministeren.

Når der er fisk at fange, skal de ellers skarpt regulerede danske fiskere også have lov til at stikke til havs i en fart.

Det skal være slut med lange EU-beslutningsprocesser og fiskekvoter, der kommer og går fra år til år.

Derfor forsøger fødevareminister Mette Gjerskov (S) torsdag at få sine ministerkollegaer i EU med på en smartere måde at fastsætte kvoterne på for industrifisken sperling.

Sperlingkvoten var på nul i 2011 og i 2012. Men da der så her i efteråret blev lukket op for sperlingfiskeriet igen, gik der alt for lang tid med at få fastlagt kvoten og melde den ud til fiskerne.

Det betød, at fiskerne mistede mange millioner.

- Når vi stopper fiskeriet på baggrund af biologernes råd, sker det fra den ene dag til den anden. Derfor skal der også lukkes hurtigt op, når der så er fisk at fange, siger Mette Gjerskov, og fortsætter:

- Det er ufatteligt ærgerligt og urimeligt, at fiskerne skal miste en masse penge, fordi EU-bureaukratiet maler så langsomt. Derfor er der brug for nogle hasteprocedure, så det går markant hurtigere.

Hun forsøger dermed at komme de danske industrifiskere i møde efter et katastrofalt dårligt år på grund af drastiske nedskæringer i fiskekvoterne.

Det skyldes ikke mindst, at fiskeriet af den lille, men økonomisk særdeles vigtige tobis på biologernes anbefalinger blev skåret ned fra 334.00 ton i 2011 til bare 54.000 ton i år.

Derfor var det også et tiltrængt plaster på såret, da der til gengæld pludselig blev åbnet for fiskeri af sperling.

Fiskerne fik lov til at fange 100.000 ton sperling her i efteråret op til jul. Men så gik det i stå i EU's bureaukrati. Mens sperlingfiskerne lå i havn i omkring en måned i efteråret og ventede på grønt lys fra EU's bureaukrati, gik de glip af omkring en million kroner om dagen.


Seneste nyt

fra Nordjylland