Minister langer ud efter kommuner: Jeg er dybt forarget

00:23

Det er kommunernes ansvar, når tre ud af fire plejeboliger ikke lever op til lovkravet om sprinklere. Det mener Transport-, Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Transport-, Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen kritiserer flere af landsdelens kommuner for ikke at have styr på reglerne om brandsikkerhed. Hos flere kommuner forstår man ikke kritikken.

Seks nordjyske kommuner har plejeboliger med for dårlig brandsikkerhed. Det fremgår af en ny opgørelse fra transport, bolig og bygningsstyrelsen.

Styrelsen har bedt de danske kommuner om at indberette, hvorvidt de overholder lovkravet om sprinkleranlæg i plejeboliger.

I Nordjylland er det Frederikshavn, Hjørring, Læsø, Mariagerfjord, Rebild og Thisted som ikke overhovederholder reglerne - resten af de nordjyske kommuner har endnu ikke svaret. Transport, bolig og bygningsminister Ole Birk Olesen har nu indskærpet over for kommunerne, at de skal få bragt brandsikkerheden i orden

Det er kommunernes ansvar, når tre ud af fire plejeboliger ikke lever op til lovkravet om sprinklere. Det mener Transport-, Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Jeg forventer, at kommunerne har en vilje til at overholde reglerne, især når det drejer sig om noget så vigtigt som brandsikkerhed for ældre borgere

Ole Birk Olesen, Transport-, Bygnings- og Boligminister

 

- Det tyder på, at det står enormt alvorligt til med brandsikkerheden ude hos kommunerne. De har simpelthen ikke styr på det. Jeg er ekstremt overrasket. Jeg forventer faktisk, at kommunerne kender reglerne på området. Det er dem, der er bygningsmyndighed, fortæller ministeren.

I efteråret 2018 igangsatte Transport-, Bygnings- og Boligministeriet en undersøgelse om brandsikkerheden ude hos komunerne. Indtil videre har 57 kommuner bidraget til undersøgelsen, som viser, at 123 plejeboliger ud af kommunernes 164 plejeboliger, der er omfattet af kravet om sprinkleranlæg, ikke opfylder det.

- Jeg forventer, at kommunerne har en vilje til at overholde reglerne, især når det drejer sig om noget så vigtigt som brandsikkerhed for ældre borgere, som ofte er så svaglige, at de ikke selv kan flytte sig. Så er det bare sådan, at kommunerne tilsyneladende ser stort på det og er ligeglad med, at bygningsreglementet siger, at de skal sørge for, at der er sprinkleranlæg. Jeg er dybt forundret og også meget forarget over det.

Kritikken bliver bakket op af Ældre Sagen, der mener, det er helt afgørende, at brandsikkerheden er iorden i forhold til plejeboliger.

- Det er uacceptabelt, hvis det er de ældres liv, der skal betale for manglende kommunikation og samarbejde, fortæller Michael Teit Nielsen fra Ældre Sagen til tv2.dk.

Fejl i Hjørring skal rettes op

Hjørring Kommune er blandt de fem nordjyske kommune, der har svaret på undersøgelsen. De har fejl i sikkerheden på 13 af kommunens 14 plejecentre. 

- Jeg synes jo, at det er en god idém at vi bliver kigget lidt efter i sømmene. Der er nogle enkelte ting, vi skal have kigget nærmere på, og det har vi givet os selv første kvartal af 2019 til at få styr på, fortæller borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S). 

Hjørring Kommune har i forvejen gang i flere tiltag for at øge sikkerheden på kommunens plejecentre. Antallet af nattevagter at blandt andet hævet. Hvor der normalt kun var én nattevagt på arbejde, er der nu to vagter på arbejde om natten. 

03:07

Seks nordjyske kommuner skal forbedre brandsikkerheden.

Luk video

 

Forsiden lige nu