Greenpeace besatte i starten af ugen Totals boretårn i Dybvad. I 21 timer sad de lænket til tårnet. Foto: TV2/News

Minister siger stop for skifergasboringer

- Vi skal lade skifergassen blive i jorden og sige stop for nye tilladelser om boringer, siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Politiken.

Klima- og Energiminister Rasmus Helveg Petersen fra Radikale Venstre gør nu sin modstand mod skifergasboringer klar. Han vil lade gassen blive i jorden og sige permanent stop for udstedelsen af boretilladelser. Det fortæller han til Politiken.dk fredag.

- Vi har i forvejen et midlertidigt stop, men vi har fra radikal side ikke behov for at vente på resultatet fra de forsøg, der er i gang. Skulle der komme flere ansøgninger, vil vi sige, de ikke skal imødekommes, siger Rasmus Helveg Petersen til Politiken.

Det midlertidige stop blev indført i 2012, men inden da havde det franske energiselskab Total fået to tilladelser til at lave prøveboringer, der skal finde frem til den værdifulde gas.

Den ene blev givet til Dybvad hvor Total i den forgangne uge flyttede udstyr ind på området. De blev dog mødt af lokale protestanter, der blokerede lastbilernes vej og også Greenpeace markerede deres utilfredshed med boringen og ikke mindst med den metode, der skal bruges til boringen - fracking.

Greenpeace-aktivisterne lænkede sig til det 45 meter høje boretårn mandag morgen i denne uge og blev der i 21 timer, indtil de frivilligt kom ned. Her blev de mødt af Nordjyllands Politi, som sigtede 15 af dem for ulovlig indtrængen.