LIGE NU:

Minister skal forklare udnyttelse af landbrugselever

Socialdemokraterne kræver, at undervisningsministeren skrider ind over for en af landets største erhvervsskoler, som har fået millioner af skattekroner til ulovlig uddannelse, skriver Nyhedsbrevet 3F.

Kravet kommer efter, at Nyhedsbrevet 3F har afsløret at Aalborg tekniske skole har fået i omegnen af to millioner i statstilskud til en ulovlig uddannelse for udelukkende ukrainske landbrugselever.

- Hele konceptet med at hente østeuropæere op på de her halve uddannelser er forfejlet. Vi vil nu have kulegravet hele området, siger Bjarne Laustsen, socialdemokratisk medlem af folketingets uddannelsesudvalg, til Nyhedsbrevet 3F.

Nyhedsbrevet 3F har i løbet af den seneste uge afsløret, at Aalborg tekniske skole har hentet over 60 ukrainere til en særlig landbrugsuddannelse på 20 uger. 29 af østeuropæerne får dog slet ikke den lovede uddannelse som jordbrugsassistent, fordi Undervisningsministeriet har stemplet den amputerede uddannelse for ulovlig.

- Ministeren må lave en procedure for, at en sådan uetisk og vildledende rekruttering ikke sker i fremtiden. Eleverne skal have en reel uddannelse, de kan bruge til noget og ikke bare udnyttes som billig arbejdskraft, siger Bjarne Laustsen.

Når de ukrainske elever er i praktik hos en dansk landmand, får de hen ved 9.000 kroner i løn om måneden. Og når de udenlandske elever sidder på de ellers tomme stole på landets erhvervsskoler, får skolerne et tilskud på godt 100.000 kroner for hver årselev.

Det socialdemokratiske medlem af uddannelsesudvalget har nu kaldt undervisningsminister Bertel Haarder i samråd om sagen. Mødet finder sted 22. april.