Minister stopper eksport af gipsaffald
Omstridt eksport af gipsaffald til Tyskland bliver nu endeligt standset af miljøminister Karen Ellemann (V).
Dansk eksport af gipsaffald til Tyskland bliver nu standset. Miljøminister Karen Ellemann (V) stopper for trafikken, efter at Miljøstyrelsen i en undersøgelse er kommet frem til, at den tyske brug af affaldet ikke er nyttiggørelse, men "bortskaffelse".
Derfor kan ministeren nu stoppe eksporten. Det er ikke lovligt at eksportere til bortskaffelse, hvis vi selv kan behandle affaldet.
- Dette betyder, at vi kan få genanvendt mere gipsaffald til for eksempel gipsplader og produktion af cement i stedet for at sende affaldet til Tyskland, hvor det har vist sig, at de ikke udnytter det optimalt, siger Karen Ellemann.
Ifølge EU-regler kunne Danmark ikke forbyde eksporten, så længe gipsaffaldet går til en miljømæssigt forsvarlig nyttiggørelse.
Behandlingen af affaldet i Tyskland vurderes ikke som miljømæssigt uforsvarlig. Til gengæld har Miljøstyrelsen ikke fundet det godtgjort, at gipsaffaldet erstatter naturlige materialer og dermed opfylder definitionen på nyttiggørelse.
- Jeg har nu bedt Miljøstyrelsen om at sende et brev ud til alle landets kommuner om, at eksporten af gipsaffald til Sehnde, Tyskland, skal ophøre, siger Karen Ellemann.
Eksporten har siden november været omfattet af et midlertidigt stop. I Tyskland bruges gipsen til at afdække rester fra saltproduktion.
Men eksporten har ramt selskabet Gips Recycling, der med sin metode til genanvendelse sidder på en stor del af det danske marked for genanvendelse af gips.
Miljøministeren har sat en undersøgelse i gang for at kortlægge, om der er miljø- og samfundsøkonomisk grundlag for at kræve gipsaffald behandlet på en speciel måde. Undersøgelsen ventes færdig i september.