Ministersamtaler: Rasmus Prehn står i spidsen for ”det vigtigste ministerium”

18:51

TV2 Nords politiske redaktør Katrine Fuglsang møder Rasmus Prehn. Se samtalen her.

TV2 Nord møder Rasmus Prehn til en samtale om jobbet som ny udviklingsminister.

Rasmus Prehn troede egentlig, han var blevet forbigået i denne omgang. Klokken var næsten midnat, og hans telefon lå lige så stille, som den havde gjort hele aftenen – når nysgerrige partifæller eller snagende journalister da ikke var i røret for at høre, om han havde hørt noget.

Men det havde den nordjyske socialdemokrat ikke. Altså hørt noget fra chefen – Mette Frederiksen – som sent aftenen forinden endelig var kommet ud af det lokale, hvor hun og støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten havde forhandlet i et forsøg på at nå til enighed om en regeringsdannelse.

- Hvad siger du til at blive udviklingsminister, Rasmus?

Statsminister Mette Frederiksen til Rasmus Prehn

Spørgsmålet var nu, om der var blevet en plads til Prehn på ministerholdet i den socialdemokratiske mindretalsregering.

Prehn kiggede på uret. Selvom han måske burde, nænnede han ikke at tænke på at gå i seng – også selvom at al logik tilsagde, at de nye ministre ville have fået besked i de timer, der nu var gået.

Så ringede telefonen. ”Ukendt nummer”. Prehn skyndte sig at svare. I den anden ende hørte han Mette Frederiksens stemme.

- Hvad siger du til at blive udviklingsminister, Rasmus?

Datterens reaktion overraskede

Rasmus Prehn er 46 år gammel og er vokset op i Høje Taastrup. Men de seneste mange år har han boet i Hasseris i Aalborg, hvorfra han har trampet de cirka ni kilometer på cykel til Aalborg Lufthavn for at passe arbejdet som folketingsmedlem på Christiansborg. Han er valgt i Hjørringkredsen og har tre børn med sin hustru Heidi.

Og det var netop reaktionen fra den mellemste datter, som kom mest bag på Rasmus Prehn, da han fortalte, at han nu skulle være udviklingsminister.

- Far, det er jo det vigtigste ministerium af dem alle sammen

Reaktionen fra Rasmus Prehns datter

- ”Far, det er jo det vigtigste ministerium af dem alle sammen”, sagde hun – og der kunne jeg altså ikke lade være med at blive både glad og stolt, fortæller Rasmus Prehn, da TV 2 Nord har sat ham stævne på Christiansborg i det smukke Samtaleværelse, hvor Herman Vedels mere end 100 år gamle grundlovsmaleri vover over den nyudnævnte minister.

Han er netop hjemvendt fra sin første udlandsrejse – til Etiopien. For at være udviklingsminister handler om at udvikle samarbejdet med U-landene og sørge for, at den danske U-landsbistand bliver brugt på den bedste mulige måde.

Selvom antallet af mennesker, som sulter på verdensplan, er faldet hvert eneste år i to årtier – så er der sket noget de seneste tre år, hvor der for første gang længe er flere og flere, som går sultne i seng.

Og så er der hele klimaspørgsmålet.

Der er nok at gå i gang med.

TV2 Nord har mødt de nordjyske ministre i miniserien "Ministersamtaler", og samtalerne bliver sendt tirsdag, onsdag og torsdag klokken 22.10 på TV2 Nord Salto.

Du kan se hele ministersamtalen med Rasmus Prehn her:

18:51 Luk video

Læs også Nordjylland får fire ministre

Forsiden lige nu