Ministre i samråd om lægekonsulenter

To ministre var tirsdag kaldt i samråd for at diskutere kommunernes brug af lægekonsulenter i sygedagpengesager. Foto: TV2/Nord

To ministre var tirsdag i samråd om kommunernes brug af lægekonsulenter i sygedagpengesager, som har været under skarp kritik.

Både beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) var tirsdag i samråd om de omdiskuterede lægekonsulenter.

TV2/Nord har den seneste måned fortalt om flere syge borgere, der har oplevet, at lægekonsulenterne på Socialmedicinsk Enhed på Aalborg Sygehus har ændret på de diagnoser, som speciallæger har stillet. Det har resulteret i, at borgerne har mistet retten til førtidspension eller fleksjob og er endt uden indkomst. Der har især været skarp kritik af Aalborg Kommune, der betalte Socialmedicinsk Enhed 7,8 millioner kroner i 2010.

Det var det nordjyske folketingsmedlem Bent Bøgsted (DF), der havde kaldt ministrene i samråd på baggrund af den seneste tids kritik. Han ville have at vide, hvordan ministrene forholder sig til, at borgere, der ifølge egen læge eller speciallæge er berettiget til førtidspension, mister retten til ydelserne på grund af lægekonsulenters udtalelser.

Både beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) slog én gang for alle fast, hvad kommunerne må  - og ikke må - bruge lægekonsulenterne til. På samrådsmødet forklarede de, at lægekonsulenter ikke må underkende speciallægers diagnoser, men at de kun må oversætte diagnoserne, sådan at sagsbehandlerne kan forstå, hvad det er borgeren fejler.

- Det må ikke være sådan, at folk synes, at de bliver behandlet uretfærdigt. Der skal være klarhed om de regler, der gælder. Og derfor har der været brug for at præciserere over for kommunerne, hvilke rolle lægekonsulenten spiller, siger Karen Hækkerup. 

I marts måned kommer Ankestyrelsen med en redegørelse om kommunernes brug af lægekonsulenter. Derefter skal Beskæftigelsesudvalget igen diskutere sagen.

Forsiden lige nu