LIGE NU:

Mink er en katastrofe for naturen

De 4000 mink der slap ud af deres bure natten til tirsdag er en katastrofe for naturen.

Det er ikke kun minkavleren det går udover efter nattens minkflugt fra en minkfarm nord for Frederikshavn. Også naturen kan tage varig skade. Minken er nemlig et skadedyr i naturen og den hører slet ikke til i Danmark.
Racen er oprindeligt fra Nordamerika og den er næsten altædende. Den går på fangst i dambrug og hos fjerkræavlere. Og derudover tager minken fugleæg og mindre pattedyr.

- Minken er et rovdyr og en dygtig lille dræber. Det kan gå udover blandt andet vadefugle som i forvejen er blandt de truede fuglearter siger Peter Have, vildtkonsulent hos Skov- og Naturstyrelsen.

Det er ikke kun naturen der er i fare også dyrene selv kan også have svært ved at overleve.

- Hovedparten af dyrene dør sult. De er jo vant til at blive fodret men i det fri skal de jo fange deres egen mad og det kan de ikke. De overlever ikke mange dage, siger minkavler Børge Nielsen, der var blandt de mange der hjalp med at indfange de undslupne mink.

Sidst på eftermiddagen tirsdag var omkring 3500 mink blevet fanget i live og sat tilbage i deres bur mens 300 dyr måatte lade livet. Omkring 200 mink går altså stadig løs rundt i det fri. De er dog ikke farlige for mennesker.