Mistanke om svineinfluenza i Nordjylland

Mand indlagt med svineinfluenza-lignende symptomer på Aalborg Sygehus. Prøver sendt af sted til seruminstituttet. Opdateret 15.45.

En mand i 50-erne fra Nibe kom hjem fra ferie i det sydlige USA nær grænsen til Mexico i fredags. I løbet af weekenden fik han influenza-lignende symptomer.

Manden kontaktede sygehuset, og blev i første omgang bedt om at kontakte sin egen praktiserende læge. Senere har det udviklet sig til, at den 50-årige mand nu skal på isolationsstue på Aalborg Sygehus.

Efter at op mod 100 personer i Mexico er døde, og man ved at svineinfluenzaen har spredt sig til både Nordamerika og nu også Europa, er man meget opmærksom på influenza-symptomer.

Aalborg Sygehus kan endnu ikke svare på om nordjyden er smittet, men prøver er blevet sendt af sted til Seruminstituttet, der måske giver svar tirsdag.

Her er de oplysninger det danske sundhedsvæsen har på nuværende tidspunkt om svineinfluenzaen:

- Svineinfluenza smitter mellem mennesker på samme måde som almindelig influenza.

- Sygdommen kan behandles med medicin.

- Ud fra de data, Statens Seruminstitut har nu, er alle danskere i princippet lige modtagelige for den nye type influenza, da det er et nyt virus.

- Føler man sig syg, skal man ringe til sin egen læge.

- Der er ingen risiko for smitte med det nye H1N1-virus fra svinekød og svinekødsprodukter.

- Svineinfluenza er et nyt virus, der kan smitte mellem mennesker. Den er ikke konstateret i Danmark, men flere danskere undersøges for sygdommen. Den er konstateret i Spanien.

- De danske sundhedsmyndigheder ved endnu ikke, hvor farlig svineinfluenza er. I Mexico er der rapporteret om luftvejsinfektioner, lungebetændelse og dødsfald. I USA og Canada er der rapporteret om milde influenzasymptomer og ingen dødsfald.

- Statens Seruminstitut anbefaler, at man er opmærksom og følger lokale anbefalinger, hvis man rejser i lande, hvor der er kontateret svineinfluenza hos mennesker.

- EU's sundhedskommissær, Androulla Vassiliou, opfordrer borgerne i de europæiske lande til at undgå unødvendige rejser til områder, der er berørt af svineinfluenza.

- Sygdommen kommer oprindeligt fra svin, deraf navnet. I svinet er gener fra menneskeinfluenza, fugleinfluenza og svindeinfluenza blevet blandet - kaldet reassortering - til et nyt svineinfluenzavirus type A H1N1.

Forsiden lige nu