Modstand mod Hjemmeværn som livreddere
Tanken om Hjemmeværnsfolk som livreddere på palmestranden i Frederikshavn til sommer har fået Enhedslistens Line Barfod til at se rødt. Hun forsøger nu at få forsvarsministeren til at trække stikket ud på projektet.
Når Hjemmeværnet til sommer stiller med livreddere på Palmestranden, så er det misbrug af skattekronerne, og projektet er tegn på at der ikke er noget reelt behov for organisationen mere, siger Enhedslistens Line Barfod:
- Da Hjemmeværnet ikke rigtig ved hvad de skal lave, så begynder de nu at påtage sig andre opgaver, og det mener jeg er et problem. Hvis de begynder for eksempel at være livreddere, så er det normalt et arbejde der udføres af folk der får løn for det, siger hun til TV2/Nord.
Men den kritik er skudt helt forbi målet mener major Hans Rødsgaard-Mathiesen. Frederikshavn Kommune har ikke afsat nogle penge til livredning på stranden i 2007, og ingen andre har budt sig til - derfor viser pilotprojektet netop, at værnet har fulgt med udviklingen og tilpasser sig efter samfundets behov:
- Den opgave vi ser her, hvor der står menneskeliv på spil, den er klart inden for den opgaveportefølje Hjemmeværnet kan løse hvis der er behov for det, og det ser der ud til at der er i dette tilfælde, hvor der ikke er andre til at løse opgaven, siger han til TV2/Nord.
Der er ingen konkrete planer om, at Hjemmeværnet vil byde ind på lignende opgaver i andre kommuner - alligevel forsøger Line Barfod at få forsvarsministeren til at stoppe projektet inden de første Hjemmeværnsfolk indtager livreddertårnene.
- Jeg håber at ministeren vil svare, at Hjemmeværnet ikke skal løse opgaver der ligger uden for det der er deres område og har ret til ifølge loven - nemlig at hjælpe til i ekstraordinære situationer, siger hun.
- Hvis ministeren siger at vi ikke må - jamen så stopper vi selvfølgelig med det, og så er der bare ingen kystlivreddere på palmestranden til sommer - sådan er det! er major Hans Rødsgaard-Mathiesens svar.