Møgproblem: Landmænd må ikke fylde gyllevogne
Det er igen blevet sæson for at køre gylle ud på de nordjyske marker. Men de landmænd, der hører under Aalborg Kommune, er ikke ligefrem i forårshumør. De nemlig ikke køre med deres gyllevogne fyldt helt op.
Gyllevogne må ikke fyldes helt - når de kommer fra Aalborg Kommune.
Det er gyllesæson, men landmændene, der hører under Aalborg Kommune, er ikke i forårshumør. Her må de nemlig ikke køre med fyldte gyllevogne.
- Det er grotesk, at jeg kun må fylde min gyllevogn trekvart op. Jeg bliver nødt til at køre fem ture, hver gang min kollega i nabokommunen kan nøjes med fire ture, siger Mogens Mortensen, landmand i Gandrup.
Men forbuddet er klart. Gyllevognene må kun fyldes max. 80 procent op. Kun fire andre kommuner i hele landet har den slags krav.
- Det er af hensyn til broer og landeveje. Vi vil ikke risikere et kollaps. Derfor har vi af samfundsmæssige grunde sagt nej, siger Henrik Jes Jensen, afdelingsleder i Trafik og Veje i Aalborg Kommune.
Ifølge Landbrug og Fødevarer er forbuddet i Aalborg Kommune givet på en forkert baggrund. Landmændenes organisation henviser til nye undersøgelser, som viser, at brede dæk og et lavt dæktryk gør gyllevognen mere skånsom end en lastbil.
- En stilethæl gør også mere skade på underlaget end en bred sko, hvis vægttrykket er det samme, argumenterer landmand Mogens Mortensen.
- Det er rigtigt, men vi har udelukkende set på vægten, og derfor tillader vi ikke en stor fyldt gyllevogn, siger afdelingslederen i Trafik og Veje.
Det koster Mogens Mortensen 30.000 kroner, at han i en gyllesæson skal køre flere ture og betale flere mandetimer.