01:48

Foto: TV2/Nord

1 af 2

Møgproblem: Landmænd må ikke fylde gyllevogne

Gyllevogne må ikke fyldes helt - når de kommer fra Aalborg Kommune.

Det er gyllesæson, men landmændene, der hører under Aalborg Kommune, er ikke i forårshumør. Her må de nemlig ikke køre med fyldte gyllevogne.

- Det er grotesk, at jeg kun må fylde min gyllevogn trekvart op. Jeg bliver nødt til at køre fem ture, hver gang min kollega i nabokommunen kan nøjes med fire ture, siger Mogens Mortensen, landmand i Gandrup.

Men forbuddet er klart. Gyllevognene må kun fyldes max. 80 procent op. Kun fire andre kommuner i hele landet har den slags krav.

- Det er af hensyn til broer og landeveje. Vi vil ikke risikere et kollaps. Derfor har vi af samfundsmæssige grunde sagt nej, siger Henrik Jes Jensen, afdelingsleder i Trafik og Veje i Aalborg Kommune.

Ifølge Landbrug og Fødevarer er forbuddet i Aalborg Kommune givet på en forkert baggrund. Landmændenes organisation henviser til nye undersøgelser, som viser, at brede dæk og et lavt dæktryk gør gyllevognen mere skånsom end en lastbil.

- En stilethæl gør også mere skade på underlaget end en bred sko, hvis vægttrykket er det samme, argumenterer landmand Mogens Mortensen.

- Det er rigtigt, men vi har udelukkende set på vægten, og derfor tillader vi ikke en stor fyldt gyllevogn, siger afdelingslederen i Trafik og Veje.

Det koster Mogens Mortensen 30.000 kroner, at han i en gyllesæson skal køre flere ture og betale flere mandetimer.