LIGE NU:

Mor risikerer dom på 16 år

Retten i Hjørring skal onsdag fastsætte straffen til den mor, der i Frederikshavn dræbte sine to sønner.

Den mor, der i Frederikshavn dræbte sine to sønner, risikerer at blive idømt fængsel i 16 år, når hun onsdag får afgjort sin sag af retten i Hjørring.

Sager om forældres drab på børn er sjældne, men der findes alligevel domme for lignende forbrydelser, og de kan give et fingerpeg om, hvor niveauet ligger.

En far blev for godt to år siden idømt 16 års fængsel, fordi han i Svendborg havde dræbt sine to døtre på syv og to år. Anklageren havde krævet ham straffet med fængsel på livstid. Nævningetinget i Østre Landsret lagde på den ene side vægt på grovheden - han skar halsen over på børnene. Men på den anden side pegede det i formildende retning, at drabene skete uden forudgående planlægning.

Den aktuelle sag drejer sig om, at moren i december dræbte sine to sønner på fire og 10 år. I en mentalerklæring hedder det, at hun er egnet til almindelig straf. Hun var ikke sindssyg, da hun ombragte sine børn, som hun boede alene med. Efter forbrydelsen forsøgte hun at begå selvmord.

Naboer fortalte pressefolk, at kvinden fremstod som en god og kærlig mor. Chokket forplantede sig til børnenes skole og børnehave, og kommunen fik en psykolog til at tale med de ansatte om, hvordan de skulle håndtere situationen. Den ledende psykolog i Frederikshavn Kommune, Erik Fiedler, har tidligere i Nordjyske Stiftstidende betegnet tragedien som en ulykke. En ulykke kan man ikke forudse, men ulykker sker altså, lød det.

Når forældre dræber deres børn, er det som oftest faren, der begår forbrydelsen. Mødre er næsten forsvundet ud af statistikken, viste en undersøgelse offentliggjort sidste år i Ugeskrift for Læger.

/ritzau/